Tomten kommer inte att rädda oss | Fria.Nu
Birger Schlaug

Inledare


Birger Schlaug
Fria Tidningen

Tomten kommer inte att rädda oss

Krossa planeten, köp mer grejer, gör din plikt medborgare! Det är julens glada budskap...

Så kom den då. Slutrapporten från FN:s klimatpanel. Medierna rycker till. Öppnar ögonen lite yrvaket. För att ögonblicket efteråt blunda igen. Det kostar nämligen för mycket att se…Vilka medier vill ta klimathotet på allvar när man samtidigt är beroende av inkomster från resebranschens reklam för shoppingresor till Peking, solsemester på Maldiverna och weekendtur till London. DN, SvD, GP, TV4 och de andra stora reklamfinansierade medierna fungerar därför helt enkelt som ambassadörer för ökade utsläpp av klimatrelaterade gaser. Man är lika beroende av annonsintäkter som en drogmissbrukare av sina droger. Intäkterna kommer till största del från reklam för en livsstil som är orsaken till att Sverige tillhör världens värsta länder när det gäller klimatpåverkan per capita.

Julhelgerna närmar sig. Annonsintäkterna ökar. Trycket att vi ska konsumera sönder planeten ökar. Hjulen måste snurra, nästa kvartalsrapport visa plus, omsättningen öka, vinsterna måste genereras, aktieägarna bli tillfredsställda, löntagare få sin lön, pensionsfonderna sin avkastning. Systemet kräver det. Här och nu. Kortsiktighetens förbannelse. Aktieägarna kräver vinst NU. Bankerna vill att vi lånar NU. Reklamen vill få oss att konsumera NU. Hade vi inte konsumerat så mycket NU med lånade pengar hade vi inte haft någon ekonomisk tillväxt. Den som inte ser problematiken är blind, döv och rent av förbannat korkad.

Riksbankschefen Stefan Ingves gav sin syn på Sveriges ekonomi i samband med senaste räntesänkningen. Han meddelade – och jag citerar – att målet med detta är att vi ska ”köpa mer grejer”. Han sa så. Riksbankschefen. Några dagar före klimatpanelens rapport… Vi måste köpa mer grejer… Mer naket har väl samhället aldrig stått. Som tur är – för riksbankschefen – blommar snart julhelgen ut. Nya rekord kommer att slås när det gäller att köpa kortlivade grejer. Få, om ens någon, blir lyckligare av det. Men systemet hålls igång ett tag till. Vi är till för att hålla igång systemet.

Är vi nu tillräckligt duktiga på att köpa mer grejer så klättrar vi samtidigt på listan som visar vilka länder som per capita klampar fram hårdast på planeten genom att göra stora ekologiska fotavtryck. Alliansregeringen med Anders Borg som fanbärare lyckades föra upp oss till tionde plats. För att rädda ekonomin måste nog de rödgröna föra upp oss på sjunde åtminstone. Krossa planeten, rädda ekonomin ännu ett kvartal med lånade pengar, köp mer grejer, gör din plikt medborgare! Det är julens glada budskap…

Miljöminister – tillika vice statsminister – Åsa Romson kan ju alltid fortsätta med det som redan blivit ett mantra för henne: ”Det är olyckligt…” Hon började försiktigt med att betrakta regeringens bejakande av licensjakt på varg som ”olyckligt”, fortsatte med att det är ”olyckligt” att regeringen tar pengar från biståndet för att bekosta flyktingmottagning här hemma. Och visst är det olyckligt att vi måste konsumera sönder planeten. Det är lättare att göra större fotavtryck på den än att sätta ner foten i regeringen.

Lyssnar man noga kan man höra en viss ångest. Den sänkta räntan ska leda till att vi lånar mer så vi kan köpa mer grejer – men lånar vi mer så ökar hushållens skulder än mer… och redan nu tillhör Sverige de länder i världen som har största samlade skulder. Det är här ångesten kommer krypande. Riksbankschefen skulle vilja hitta den magiska trollformeln för att vi ska kunna låna mer pengar för att köpa mer grejer utan att lånen leder till ökande skulder i en värld där inflationen inte vill förbarma sig över oss…

Vi som har grepp på det här med klimat och miljö – sådant är främmande element och irrationella faktorer för Riksbanken – har rationella skäl att bli förbannande. Främst på politiker som inte ens vågar antyda att det är dags att försöka ta sig ur ett system vars inneboende kraft styr oss mer än vad vårt eventuella förnuft förmår göra.

Kanske hoppas riksbank, regering och riksdag att tomten ska rädda oss… Det är olyckligt att hen inte finns.

ANNONS
ANNONS

© 2022 Fria.Nu