Kajsa Persson

Fördjupning


Stadsdelsorganisering
Del 2: Majornas samverkansförening

Göteborgs Fria

De skapar ett nätverk av trygghet

Att göra saker tillsammans ökar tryggheten i området. Det är Santiago Cambón övertygad om, och det är en av drivkrafterna bakom Majornas samverkansförening. Här finns plats för allt från musik till mat och skejting.

På asfaltsplanen på ena sidan huset är det skejt på gång, på fotbollsplanerna på andra sidan sparkas det boll. Santiago Cambón slår sig ner i en av sofforna i det stora rummet i Majornas aktivitetshus.

I detta hus repade han själv när han var 14 år och huset fortfarande var en fritidsgård för ungdomar. Nu är han ordförande för Majornas samverkansförening som hyr huset och han tillbringar minst en dag i veckan här med att samordna de olika aktiviteter som är på gång.

– Förra året var det ingen dag i veckan som vi inte hade någon inbokad verksamhet i stora rummet. Nu har vi tisdagar, men det kommer säkert att komma någon som hittar på något roligt då snart också, säger Santiago.

Majornas samverkansförening bildades för ungefär tio år sedan när den gamla fritidsgården lades ner.

– Det märktes att det saknades ställen att vara på. Man såg att det blev lite mörkare och dystrare här utanför och det var rastlösa ungdomar som gick omkring, säger Santiago.

Människor i området gick ihop och med hjälp av bland annat Hyresgästföreningen bildades så den ideella föreningen för att driva huset. Från början var det bara en samverkansförening där olika föreningar i området kunde bli medlemmar. Men nu har det också blivit en medlemsförening som enskilda personer kan gå med i. Santiago beskriver huset som en ideellt driven fritidsgård –men utan någon åldersbegränsning.

– Det är vår inriktning, att man lär känna barn och vuxna i sitt område. Vi har några verksamheter som är generations-övergripande.

Som exempel lyfter Santiago fram måndagarnas folkkök. Då lagar några personer mat och sedan fylls huset av människor som får köpa middag för ett billigt pris.

– Vi har gamla människor på 70, 80 år som kommer, väldigt mycket barnfamiljer och många ensamstående föräldrar som kommer med barnen. Och så blir det en skön blandning när musikgängen inser att på måndagar kan de få mat här. Det har till och med varit så att hiphop-gänget ryckte in och lagade mat här när det inte dök upp något team, berättar Santiago.

Där finns också föreningens största bekymmer. Tidigare år har de haft en avlönad samordnare, men nu bygger allt på ideella krafter.

Föreningen skulle gärna vilja ha en samordnare anställd igen, i alla fall på halvtid, samt aktivitetsstöd och grundstöd för hyra från stadsdelen för att kunna planera verksamheten mer långsiktigt. Hittills har bidragen varierat mellan olika år, och ibland har beskedet om att de får hyran betald kommit sent, vilket gör det till ett risktagande för de engagerade. Dessutom tror Santiago att de skulle kunna göra ännu mer.

– Det finns otroligt mycket idéer som kommer från folk men som vi inte alltid kan rodda ihop.

Ibland handlar det om bio eller konserter, men det finns även diskussioner om större projekt som att jobba med nyanlända.

– Det här är en perfekt plats att komma till och träffa människor. Vi har verksamhet där man inte behöver kunna språket för att kunna ta till sig.

Att aktivitetshuset har en positiv effekt på området är Santiago säker på. Särskilt betydelsefullt tror han att det är för barn och unga att lära känna andra vuxna än de man kommer i kontakt med genom föräldrar och skola.

– Det är ingen som är orolig för man känner att det är en bra miljö, och det tar man med sig utanför huset också.

Fakta: 

Artikelserie: Stadsdelsorganisering

I en artikelserie i fem delar tittar GFT närmare på den bubblande lokala stadsdelsorganisering som finns i Göteborg.

Del 1: Stödnätet i Hammarkullen

Del 2: Majornas samverkansförening

Del 3: Pennygångens framtid

Del 4: Kortedala odlarförening

Del 5: Solväders FC

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu