Polisens handlande – en risk mot säkerheten | Fria.Nu
Henry Ascher

Debatt


Henry Ascher
Fria Tidningen

Polisens handlande – en risk mot säkerheten

Polisinsatsen mot Dror Feiler och de andra aktivisterna, som manifesterade mot Svenskarnas parti i Almedalen, kan bara ses som lyckad om polisens mål var att provocera fram bråk, skriver Henry Ascher, professor i folkhälsovetenskap och barnöverläkare.

Många människor upprörs av nazisternas möte i Almedalen och deras försök att framstå som rumsrena genom att inta en symbol för demokrati. Under lördagen protesterade många människor: artister, äldre damer, små barn, svenskar, turister, invandrare, en präst, en operasångare, några musiker, enstaka maskerade och många många andra. Själv tvekade jag att gå med. Inte för att jag inte med hjärnan tycker att man måste visa sin avsky, utan för att jag känslomässigt tycker det är jobbigt att behöva möta nazister. 40 miljoner människor, en hel generation, dog i det krig nazisterna startade. Bland dem större delen av min släkt.

När nazisterna talade skanderades talkörer. På olika sätt försökte man visa sin avsky och störa mötet. Stämningen var lugn och väldigt god. Inte den minsta tillstymmelse till våld förekom. Ingen försökte bryta igenom muren av poliser som skyddade nazisterna och deras sju åhörare. Några använde megafoner, visselpipor eller vuvuzelor för att visa sin avsky. Vid några tillfällen kom uniformerade poliser och förde snabbt bort några av dem. Tydligen var det inte tillåtet att använda annat än den egna rösten. Varför pratade man inte med personerna och bad dem sluta istället? Skulle inte det vara en mer lugnande och konstruktiv metod? Jag såg en liten flicka med en bjällra och hoppades att inga poliser skulle gripa henne.

Min vän Dror Feiler talade med polisen inför mötet. Ja, han fick ropa. Nej, han fick inte använda megafonen. Ja, han fick spela ”Här kommer Pippi Långstrump” på sin saxofon. Han gjorde som han blev tillsagd. Vid åtskilliga tillfällen under mötet möttes nazisternas hatpropaganda av sången om den modiga flickan som bryter mot samhällets regler när det är nödvändigt.

Mötet börjar gå mot sitt slut. Dror står framme vid polisavspärrningarna och spelar Pippisången. Många uniformerade poliser är i närheten. Själv står jag kanske 15–20 meter längre bak. Plötsligt kommer två kraftiga män bakifrån och rusar förbi mig, fram till Dror, griper tag i honom och Drar honom förbi mig, bort från manifestationen. Det går mycket fort.

Jag är inte särskilt rädd av mig. Jag har arbetat i flyktingläger under brinnande krig. Jag har blivit attackerad av maskerade israeliska kommandosoldater mitt i natten på internationellt vatten, jag har suttit i israeliskt fängelse. Men nu blir jag riktigt rädd. Männen är kraftiga och aggressiva. Den ena har rakat huvud. Min omedelbara reaktion är att detta är en nazistprovokation. Men varför gör polisen ingenting?

Jag följer efter männen och Dror, men stoppas av en tredje civilklädd man. ”Stanna”, säger han. ”Jag är polis.” Men varför ingriper du inte då när de för bort Dror? ”De är också poliser”, svarar han. Jag ber honom visa sin polislegitimation, vilket han inte gör utan fortsätter att hävda att han är polis. Jag frågar honom hur Dror eller vi andra ska veta det. Detta är en manifestation mot nazism i Sverige. Vi har alltför många erfarenheter av mycket allvarligt våld och till och med mord utförda av nazister i Sverige. Minns Kärrtorp och Malmö. Den civilklädda mannen svarar att männen som grep Dror sa att de var poliser då de grep honom… Det hade jag också sagt om jag var provokatör.

Jag frågar varför de inte visar sin polis-id eller något annat som bevisar att de är poliser om de ska göra ett ingripande. ”Det är inte så vi jobbar. Vi säger att vi är poliser”, svarar mannen. Det visar sig inte vara sant. Männen sa ingenting då de grep Dror.

Jag är djupt skakad efter upplevelsen av poliserna oprofessionella beteende. Jag några viktiga frågor till den ansvariga för poliskommenderingen:

1) Varför gjordes polisingripandet mot Dror Feiler med civilklädd polis? Det fanns mängder av uniformerad polis på plats och tidigare ingripanden mot andra gjordes av sådana.

2) Varför görs ingripandet av män som rusar fram och brutalt sliter tag och för bort Dror? Om syftet med polisinsatsen är att skapa ett lugn och motverka risken för våld och oro, skulle det inte varit lämpligt att gå fram och lugnt tala med Dror och be honom sluta spela? Särskilt som han tidigare fått polistillstånd att spela.

För mig är polisinsatsen mot Dror Feiler helt obegriplig om målet med insatsen inte bara var att försvara nazisternas möjlighet att begå brott genom att sprida hets mot folkgrupp utan också den grundlagsskyddade rätten att protestera mot det och att göra det under lugna och värdiga former.

Polisinsatsen kan bara betraktas som lyckad om polisens mål var att provocera och försöka locka till våld och bråk. Risken var stor att någon skulle känna sig så rädd och desperat i den hotfulla situation civilpolisingripandet skapade att de börjat slåss. Att manifestationen helt och fullt genomfördes lugnt och värdigt var knappast polisens förtjänst.

Annons

Rekommenderade artiklar

Henry Ascher
Debatt
:

De flesta är människor som du och jag

”Lås in dem!” Så lyder Sverigedemokraternas senaste försök att fiska i grumligt vatten. Människor som söker skydd undan krig och förföljelse, och särskilt de som kommer från länder som saknar fungerande myndigheter, som inte törs kontakta dem eller inte har rätt till ett pass, ska låsas in i förvar. Alla. Kollektivt. Utan att ha begått någon lagöverträdelse. Utan individuell prövning. Eftersom några kan vara dumma, kriminella, ha en taskig kvinnosyn eller hysa sympatier med terrorister ska alla interneras.

Göteborgs Fria
Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2019 Fria.Nu