Konst ger skräp ett nytt liv | Fria.Nu
  • Grepen som Margareta Täxas Johansson arbetade med vid intervjutillfället har nu blivit till en törnskata med sitt skafferi.
  • Det här verket heter Maskhål, vilket syftar både på att det är virkat med maskor och på genvägar genom tid och rum. Tråden som Margareta Täxas Johansson virkat med kommer från en elspole i en kasserad motor och den rostiga plåten hittades på en sophög i Dalslands djupa skogar. ”Kanske det varit ett burklock? Vad var det i burken? Vem slängde den, och så vidare och så vidare,” säger hon.
  • ”Jag vill att folk tänker – hur kan något så skräpigt bli så vackert? Jag hoppas att folk känner igen saker och att de blir inspirerade och jag bidrar hemskt gärna till att någon drar på munnen,” säger Margareta Täxas Johansson.
Landets Fria

Konst ger skräp ett nytt liv

Uppsalakonstnären Margareta Täxas Johansson har skapat hela livet men det var när hon började att göra konst av skräp som hon verkligen hittade sin nisch.

Margareta Täxas Johansson har alltid varit en kreativ människa och bland annat jobbat med textil, skyltning i butik, slöjd och hantverk. Hon är uppvuxen på landsbygden utanför Kristinehamn med en far som var snickare och en mor som sydde, så hon har alltid haft tillgång till material att skapa med. Men det var först för ungefär tio år sedan, när hon var 54, som hon hade sin första utställning på temat återbruk.

– Jag tecknade och målade lite men kände att allt blev så gulligt. Så jag tänkte att jag skulle ta material som inte var så gulligt och det var av den anledningen som jag började. Jag var ute efter det råa.

Det första hon tog vara på var två armeringsjärn som låg på marken hos vänner som byggde om. Sedan dess har hon fortsatt att samla på material, gärna sådant som människor känner igen från sin egen vardag. Metall är en favorit men även gummi, textil och papper till exempel.

– Det kickar igång mina tankar, lite barnsligt eller filosofiskt – vad har det här varit med om i sitt tidigare liv? Ibland vet jag inte ens vad något har varit.

Margareta Täxas Johansson hittar mycket i naturen, bland annat i skrothögarna som många gårdar på landet skapade förr i tiden, men även på gator och torg inne i stan.

– Det kan vara sådant som blivit förpassat och kanske legat i en hög i skogen i flera decennier. Nu kommer det fram i ljuset och får en ny chans. Jag brukar tänka på dem som slängde det, tänk om de hade vetat att det skulle hänga på en gallerivägg i dag! Jag vill återupprätta det förbrukade och förkastade och göra det till konst.

Skrotet samlar hon hemma i köket i centrala Uppsala, där hon har sin verkstad.

– Jag måste ha grejer hemma efterom det handlar mycket om att prova och förkasta. Jag rotar igenom det jag har och då gäller det att ha mycket. Det riktigt rostiga behöver jag inte leta efter. Det kommer till mig från goda vänner och bekanta och hittills har jag inte sagt nej till någonting. Men jag köper en del material också.

Hon tycker om att utgå ifrån ”färdiga” beståndsdelar.

– Nu håller jag till exempel på med en gammal grep. Det sätter igång fantasin på mig att se andra saker än den varit hittills. När man målar tavlor måste man uppfinna motivet själv, men det här ger mig en ingång.

Ibland jobbar hon med ett tema under en period, och ibland börjar hon med en fyndig titel som hon sedan skapar utifrån. Men ofta kommer inspirationen från själva materialet.

– Strukturer är väldigt fascinerande. Ser jag en spricka i en platta på gatan kan jag bli stående, och stenar ska vi inte tala om. Jag ser nog mycket som många går förbi. Men det handlar också mycket om komposition och balansen i verket. Jag sätter gärna ihop det råa med något annat så att det blir en kontrast, till exempel hårt mot mjukt.

För Margareta Täxas Johansson är det mest av konstnärliga skäl som hon återbrukar, inte av miljömässiga.

– Men jag försöker att tänka på miljön på andra sätt. Till exempel har jag börjat att handla mer ekologiskt.

I augusti ställer Margareta Täxas Johansson ut på Galleri Hova i Gullspångs kommun i Västra Götaland. Läs mer på www.skrotkorn.com eller på www.facebook.com/SkrotOchKorn

Annons

Rekommenderade artiklar

Barn flyr till skogs i protest

Karolina Henkes bildserie berättar en saga om barn som flyr till skogs för att sätta press på vuxna om miljöfrågor.

Landets Fria

© 2020 Fria.Nu