• GIA-ungdomar som pekar finger åt sin heteronormativa är en del av utställningen.
Göteborgs Fria

Hallå där…

Tanya Charif, som har startat och driver gruppen Gays in Angered som under West Pride visar foto- och filmutställningen (O)trygga platser.

Hur startade arbetet med filmen?

– Vi var inbjudna på en heldag på pedagogen vid Göteborgs Universitet där olika föreningar skulle berätta om sin verksamhet. Vi berättade om vår verksamhet ur ett intersektionellt perspektiv. Där var det en forskare som blev väldigt glad för att vi bröt stereotypbilden av hur en Angeredsungdom skulle vara, och som gärna ville göra något mer med det. Vi började prata och kom fram till att skolan är en arena som är väldigt viktig för många ungdomar. Men sedan har filmen mer kommit att handla om att vara hbtq och växa upp i Angered, där skolan är en del av det. Det behöver inte vara specifika saker bara för Angered men eftersom vi finns där är det det perspektivet vi ger.

Hur gick arbetet med filmen till?

– Vi fick kontakt med filmaren Moa Ström som ställde upp och åkte runt tillsammans med en ungdom i taget och filmade platser ur ungdomens vardag. Det är en ganska enkel skildring. Det är en kort film, men vi hoppas på att kunna fortsätta och göra mer film.

Vad hoppas ni att filmen ska leda till?

– Vi vill sätta Angered på kartan, och visa att det inte bara är i centrala Göteborg som det behövs trygga platser för unga hbtq-personer. Gays in Angered är den enda öppna kommunala verksamheten i Göteborg som erbjuder separatistisk verksamhet för de här ungdomarna. Vi vill inspirera andra till att vilja skapa liknande arenor. Det handlar om att stanna upp och se att behovet finns. Och ser man inte det får man leta, för de här ungdomarna finns. Skapar man arenor och ger dem utrymme, så tar de det.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Upprop för bättre villkor för scenkonstnärer

Vittnesmålen om konstnärer och kulturarbetare som kan plocka ut två till tre månadslöner på ett helt år och producenter som inte har någon möjlighet att erbjuda en anständig lön är många.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu