Ny festival med fokus på modern jazz | Fria.Nu
  • Eric Arellano jobbar med den nya jazzfestivalen i Gamlestaden.
Göteborgs Fria

Ny festival med fokus på modern jazz

Eric Arellano såg behovet hos jazzsamhället i Göteborg av en festival med inriktning på modern jazz, inspirerad av städer som New York och Berlin. Om en vecka är det dags.

Både Maria Rylander och Eric Arellano, som är arrangörer och initiativtagare till festivalen Gmlstn Jazz, har tidigare varit involverade i olika jazzklubbar runt om i Göteborg.

– Det finns så mycket jazz i Göteborgs och så mycket musiker som vill spela så vi ville samla allas idéer till en festival och ge plats för det under två dagar.

När de började prata om att arrangera en jazzfestival hade ännu inte Göteborgs jazzfestival lagts ned efter 25 aktiva år.

– Vi ville skapa ett komplement till den festivalen så vi satsar på ny, ung jazz med influenser från pop, rock, punk eller hiphop. Vi ville locka en ny, bred publik, säger Eric Arellano.

För att sätta Göteborg på jazzkartan ville de båda arrangörerna bjuda in jazzmusiker från världen över och på årets upplaga spelar musiker från bland annat USA, Finland och Norge. Men att skapa en ny festival från ingenting kräver mycket jobb, och det har funnits utmaningar. Eric Arellano är tacksam över all hjälp de har fått från olika aktörer, både från andra jazzmusiker och från till exempel kulturförvaltningen och Kultur i Väst. Men trots hårt jobb har det mesta varit roligt.

– Man får energi från att höra att musikerna är sugna på att spela och att publiken tycker att det ska bli roligt att vara där.

Att det blev just Gamlestaden, eller närmare bestämt Kvibergs kasernområde, som valdes till festivalplats hade delvis att göra med att Göteborgs jazzfestival redan fanns i centrum och att de hade bra samarbete med flera lokala aktörer i Gamlestaden.

– Det är något vi har pratat om, att det finns ett starkt kulturliv i Östra Göteborg och att vi ville vara en del av utvecklingen där.

Under festivalens två dagar kommer 140 musiker att spela, inklusive de studenter från kulturskolan och musikhögskolan som medverkar. Dessutom kommer det finnas möjlighet för barn och ungdomar att prova på olika instrument och på relativt nyöppnade Kompani 415, en samarbetsplats för kreativ verksamhet i Kviberg, kommer det bland annat att arrangeras ett samtal kring jazz.

En annan av utmaningarna med arrangeradet av festivalen är inte specifikt för just jazzscenen – liksom festival- och musikscenen i stort är den mansdominerad.

– Det är något vi är medvetna om och vi försöker att jobba för jämställdhet i musiklivet. Vi ser att det är viktigt att uppmuntra unga musiker och lyfta fram förebilder, säger Eric.

Och han tror att det har skett en utveckling, och jämför med sin uppväxt i USA då det var ovanligt att träffa kvinnliga musiker.

– Det är bättre här i Sverige. Men det kanske har börjat ändras de senaste fem åren, det är fler namn som har kommit fram.

Arrangörerna planerar för att det ska bli ett återkommande evenemang men detta första år blir ett bra test för hur allt fungerar och vad besökarna uppskattar.

– De kan förvänta sig jazz, glädje och en bra stämning. Och förhoppningsvis sol, men det löser sig om det regnar också, säger Eric Arellano.

Fakta: 

GMLSTN JAZZ

När 9–10 maj

Var Kvibergs Kaserner

Akter Matthew Stevens Group, Naoko Sakata Trio, Joona Toivanen, Klabbes Bank, Doffs Poi, Karin Hammar Group & Hanna Paulsberg.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu