Väck os(s) ur (m)ardrömmen | Fria.Nu
Lennart Fernström

Inledare


Lennart Fernström
Fria Tidningen

Väck os(s) ur (m)ardrömmen

Med sina jobbiga morgnar skickar sossarna en tydlig signal om att de inte låter någon komma undan, alla ska ha det lika jävligt. De ska jaga de sjuka och arbetslösa tills Löfvens stämma på morgonen framstår som en befrielse, skriver Lennart Fernström

De senaste 20 åren har varje regering, oavsett färg, haft som högsta mål att sänka arbetslösheten, men trots det har arbetslösheten bara stigit. Politikerna har försökt allt förutom sänkt arbetstid. De har provat sysselsättningsprogram, skatterabatter, att jaga sjuka och arbetslösa och försämra deras villkor, och så vidare.

En skulle kunna tro att det vore dags att tänka om efter 20 års misslyckanden. Att kanske återgå till det som funkade fram till och med 1970-talet, det vill säga att i takt med effektiviseringen av produktionen låta oss jobba mindre. Men istället är det precis tvärtom, ju större misslyckandet blir desto mer tävlar partierna om att tydligast stå för arbetslinjen.

Veckans grepp från Moderaterna är att ändra sin slogan från ”Sveriges nya arbetarparti” till ”Sveriges arbetarparti” och samtidigt lyfta in budskapet i den nya loggan. Det ska inte råda någon tvekan om vilka som står för arbetslinjen. Med tanke på den disciplinering och sänkning av inkomster som partiet drivit igenom för sjuka och arbetslösa de senaste sju åren så ligger det väl något i det: i Moderaternas Sverige räknas bara de som arbetar.

Men sossarna vill förstås inte vara sämre. I en ny kampanj som presenterades häromdagen utlovar de jobbigare morgnar. Det jobbiga ska tydligen bestå i att bli väckt av Stefan Löfven. Med en ny app som hör till kampanjen kan du få vakna till Löfvens förmaningar.

Att knappast någon röstar på ett parti för att få jobbigare morgnar inser nog även sossarnas pr-folk. Snarare handlar det om att skicka en tydlig signal till dem som redan har de där jobbiga morgnarna och släpar sig iväg till ett jobb som de är omotiverade att gå till. En signal om att vi låter minsann ingen komma undan, alla ska ha det lika jävligt som du, vi ska jaga de sjuka och arbetslösa tills Löfvens stämma på morgonen framstår som befrielse.

Det är alltså något av dessa två partier, med dessa visioner, som vi har att välja mellan när det gäller vem som ska leda regeringen efter nästa års val. Kan inte någon ordna en app som väcker oss ur denna mardröm? Varför inte en app där den tidigare socialdemokratiska finansministern Ernst Wigforss läser upp sina bevingade ord ”Om målet med samhällsutvecklingen skulle vara att vi alla skulle arbeta maximalt voro vi sinnessjuka. Målet är att frigöra människan till att skapa maximalt. Dansa. Måla. Sjunga. Ja, vad ni vill. Frihet.”

Fram till dess lägger jag mig på sofflocket och somnar om.

Fakta: 

Lennart tycker det var bra att EU beslutade att varken förbjuda snuset i Sverige eller lakritspipor samt att inte läkemedelklassa e-cigaretter. Men tycker samtidigt att det är bedrövligt att EU ens har sådan frågor på dagordningen.

ANNONS

© 2021 Fria.Nu