LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Debatt
Emil Nilsson

Läsarnas Fria

Replik: Klimatskeptiker är vetenskapsförnekare

I nummer 12-09 av Läsarnas Fria Tidning kunde vi läsa en artikel om världens hittills största konferens av klimatförnekare. Artikeln antyder att konferensen var en samling av oberoende forskare som granskar FN:s klimatpanel IPCC. Det är långt ifrån hela historien och en ensidig rapportering av ett allvarligt problem i klimatdebatten.

Konferensen organiseras av Heartland institute, en amerikansk tankesmedja som står för liberala och konservativa värderingar. Institutet var tidigare inblandat i att förneka att rökning är skadligt. Bland bidragsgivarna till Heartland institute finns oljebolaget Exxon-mobil, som mellan 1998 och 2005 har betalat ut 16 miljoner dollar till ett nätverk av påtryckargrupper för att skapa en osäkerhet kring människans roll i klimatförändringen. Av denna summa tog Heartland institute emot 560 000 dollar.

Förra året höll Heartland sin första klimatskeptiska konferens. Då var konferensen sponsrad av bland andra oljebolaget Exxon och tobaksbolaget Philip Morris. Tidningen New York times var där och rapporterade (4 mars 2008). Tidningen skriver att efter lunchen ombads alla forskare att sätta sig i första raden. Trots att det var flera hundra deltagare på konferensen så var det bara 19 personer som reste sig och intog sina platser längst fram.

Det är slående hur den klimatskeptiska propagandan förvränger vetenskapliga resultat för att skapa förvirring hos allmänheten. Inom den oberoende forskningen råder en slående samstämmighet om att människans utsläpp av växthusgaser påverkar klimatet. FN:s klimatpanel IPCC är inte en politisk påtryckargrupp, utan en samling forskare som utvärderar en stor mängd vetenskapliga rapporter från tusentals oberoende forskare runt om i världen. Forskare kan i dag också ge exempel på drastiska klimatförändringar i jordens historia. Det senaste skiftet, som liknar dagens situation, hände för 55 miljoner år sedan. Då var det troligen massiva vulkanutbrott som stod för utsläppet av koldioxid, i dag är det människan. Då ledde det till en global temperaturökning på sex grader. Flera av de historiska klimatförändringarna är kopplade till massutdöenden av växter och djur. Vid historiens mest dramatiska klimatförändring, för 251 miljoner år sedan, dog 95 procent av alla havslevande organismer ut.

Det förekommer också klimatskeptisk propaganda i Sverige. Den framförs av ett fåtal äldre professorer och enstaka forskare som gärna använder sina vetenskapliga titlar för att ge tyngd åt sina argument. Problemet är bara att de inte har några vetenskapliga artiklar publicerade i sakfrågan.

Inom vetenskapen granskas artiklar av oberoende forskare innan de publiceras. Det är den bästa garanti vi har i dag för att personliga eller ideologiska intressen inte ska få påverka slutsatserna av vetenskapliga undersökningar. Det är något som de svenska klimatskeptikerna och den högerideologiska påtryckargruppen Heartland institute struntar blankt i.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sluta slå på Sveriges föräldrar! 

Barn behöver sina föräldrar som livs-coacher, men det finns så lite tid i vårt uppstressade samhälle. Barn behöver en grundmurad relation med en vuxen för att kunna finna sin identitet och utveckla sin personlighet på ett naturligt sätt. För det finns inget utrymme i dagens Sverige, menar Caroline Olsson.

Läsarnas Fria

En självprövning vore på sin plats!

Lissabonfördraget hindrar att folkvalda partier driver den politik de gick till val på. Sverige godkände fördraget och kan inte längre kallas för en demokrati. Därmed är de EU-vänliga riksdagspartierna inte mer demokratiska än Sverigedemokraterna, menar Olle Ljungbeck.

Läsarnas Fria

Valparaíso steriliserar sin näst största art

Med torr nos, ständigt kurrande mage och pälsen befolkad av loppor promenerar Valparaísos näst största art gatorna fram. Hemlösa hundar ses av denna stad som ett problem. Steriliseringen under folkhemmets Sverige tenderar att upprepa sig under en annan tid och på en annan plats. Motivet är dock det samma; att städa bort en underordnad ras med hjälp av medicinsk kontroll.

Läsarnas Fria

Cynisk lek med utsatta människor

Inom kort öppnar ett nytt centrum för forskning kring hemslöshet i Stockholm. Där ska akademiker titta på hur missbruksproblem, tandstatus och psykisk sjukdom ser ut bland hemlösa. Men sådan forskning skuldbelägger de drabbade, skriver Rolf Nilsson.

Läsarnas Fria

Humanismens bojor kring samhället

Vad betyder det att ett samhälle är humanistiskt? Hur svårt är det inte att svara på den frågan när det enda samhälle vi känner till starkt präglas av humanism? Och hur svårt blir det inte då att skapa en vision av ett nytt samhälle? Jag ska försöka svara på dessa frågor ur djurens perspektiv.

Läsarnas Fria

© 2024 Fria.Nu