Mycket Balkan denna sommar

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Denna vecka stannar Uppsala Fria och tittar lite på musikutbudet i Uppsala kommun. Sommarscenen Parksnäckan i Stadsträdgården drivs från i år helt och hållet av Kulturhjältarna. Dock kvarstår den ordinarie programverksamheten.

Kultur

– Vi försöker göra lite nya och smalare saker vid sidan av arrangemangen som styrs av uppdraget från kommunen. Där måste vi även se till genusperspektiv, ålderspridning och att Uppsala speglas som internationell stad, säger Kent Wennman från Kulturhjältarna.

Förra årets mer folkliga inslag såsom Lill-Babs, Louise Hoffsten och Rongedal har denna säsong ersatts med de, kanske i alla fall för den bredare allmänheten, mer okända Apolonia, New Tango Orquestra, SKAnsen och Morfis Bixur. Urvalet har dels skett genom de erfarenheter arrangörerna gjort från en annan scen, programmet på Kulturoasen i Hågaby, liksom det faktum att den bredare ansatsen inte gick hem.

– Nej, det gav helt enkelt inte den utdelning vi hade hoppats. I år går vi tillbaka till den egna magkänslan och våra egna nätverk. Också en följd av att vi kom igång sent med bokningarna och inte riktigt haft tid att sitta i möten med produktionsbolagen.

Balkan-genren och folkmusiken återkommer, förutom Apolonia som Kent Wennman beskriver som en färggrann och dansant blandning av Balkanmusik, Kletzmer och Punk, återfinns även Frifot och Väsen på programmet. Ett program som i sin helhet kanske mest liknar confetti. Varierat, kul, spretigt och något för alla.

– Vi kommer att få upp Räven från Göteborg också, som kanske bäst beskrivs som Sveriges Rolling Stones.

Även vokalistinslaget återkommer. I urval: Vibafemba, Vocado, Cookies n Beans samt Uppsala domkyrkas goss- och flickkör i sällskap av Cincinnati children´s choir. Om dessa avsnitt inte faller någon på läppen finns annat; Liondub för dem som gillar reggae, Uppsala country night för countryälskare och Good morning blues, Rain dogs, Jack Vreeswijk och Elvis Gala för dem som rör sig i sektorn blues och rock. Tillika dyker det upp storband med blås, liksom en internationell folkparkskväll arrangeras medan Owe Thörnqvist avrundar säsongen.

Men även barnen har en hel del programpunkter under vinjetten Barnens Parksommar. Där finns allt från Mamma Mu och Kråkan, Sjung med Pettson och Den flygande bokrullen till Aya baya band, Mojjes sommarshow och Cirkus Aros. Och för de lite äldre:

– Vi kör en repris från förra året, fast ABBA-allsången på ett sätt som vi borde gjort från början, med husband och gästartister.

Kent Wennman säger sig gärna använda lokala musiker och artister men medger att sommaren bjuder på fler svårigheter än vädret.

– Folk sticker härifrån på sommaren, även musikerna. Sedan är det väl inte många lokala artister som drar en 700-personerspublik. Å andra sidan, skulle vi ha mellan 700 och 900 personer varje kväll – då är vi fel ute. Vi har valt smala spår och då ser det ofta lite annorlunda ut.

På plats i Stadsträdgården är det onekligen en hel del bänkrader att fylla.

– Och de går inte att flytta, jag hade önskat en mer flexibel lösning där man kan öppna upp för dans framme vid scenen. Ett speciellt uppdrag helt enkelt, regnar det så skulle man kunna ha Beatles återförenade utan publik.

Fakta: 

Läs mer om sommarens musik- och underhållningsutbud runt om i Uppsala län:

Från Saade och Sara till Siw [1]

Ekebyladans artister nästan klara [2]

Fria Tidningen