Italien kriminaliserar flyktingar

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Italiens regering lanserar ett ”säkerhetspaket” som kriminaliserar papperslösa flyktingar samtidigt som man skickar tillbaka asylsökande båtflyktingar till Libyen utan att ha hört dem. FN har slagit larm om utveklingen i Italien och hävdar att den strider mot internationella bestämmelser. ”De följer inte de mänskliga rättigheterna”, säger Prince, 30 år, från Ghana som är papperslös flykting i Rom.

Utrikes

Det är inrikesminister Roberto Maroni, som tillhör det öppen främlingsfientliga partiet Lega Nord, som lagt fram säkerhetspaketet. Dekretet klubbades igenom i kammaren i mitten på maj, under vilda diskussioner. Italiens vänsterpartier, med Partito democratico i spetsen, har kritiserat premiärminister Silvio Berlusconi för att plocka enkla politiska poäng på folk som flyr krig och svält på båtar från Afrika.

Berlusconi sade tidigare i våras att han inte vill se ett multietniskt Italien.

– Immigrationsproblemen måste mötas med rättvisa, men också med beslutsamhet. Vi kan inte ha det som under vänsterregeringen som uppmuntrade till illegal invandrig, var Berlusconis kommentar när förslaget röstades igenom med 297 röster för och 255 emot i kammaren.

I korthet åberopar dekretet hårdare kontroller av papperslösa flyktingar. Bland annat genom att kriminalisera deras status, föreslå hårdare straff för illegala invandrare och dessutom öppna för möjligheten att hålla dem i så kallade uppsamlingsläger i upp till ett och ett halvt år, jämfört med tidigare två månader. Det blir också brottsligt att hyra ut bostäder till papperslösa flyktingar och Maronis förslag ger dessutom utökade befogenheter åt lokala borgmästare i Italien att upprätthålla den allmänna ordningen, vilket i praktiken gör det mer eller mindre möjligt att bilda medborgargarden i jakten på illegala invandrare.

Både EU, FN och Amnesty International har riktat kritik mot Italiens sätt att hantera flyktingfrågan. Framför allt är det initiativet att skicka tillbaka båtar med afrikanska flyktingar till Libyen redan innan de nått italienskt vatten som ifrågasätts.

FN:s flyktingkommitté kritiserade tidigare i vår Silvio Berlusconi för att ha skickat iväg 500 flyktingar till Libyen utan att ha först ha tagit reda på om de var asylsökande. Italien hänvisar till ett avtal man gjort med Libyen om att skeppa båtarna tillbaka till Tripoli, något som enligt Amnesty International strider mot internationella och EU-bestämmelser. Libyen har inte skrivit under Genèvekonventionen och kan därmed inte garantera att de mänskliga rättigheter som rör flyktingar följs. Många av de papperslösa flyktingarna utnyttjas också av italienska instanser och i Maronis paket undantas helt sonika de papperslösa som utför hemtjänst och omvårdnadsarbete i italienska hem.

– Jag fick avslag på min första ansökan om uppehållstillstånd och har nu betalat min advokat 750 euro hittills för att få till en ny prövning. Hon vill ha tusen euro, jag vet att det inte är rätt, men vad ska jag göra, säger Kourouma, 32 år, och papperslös flykting från Guinea.

Många av de legala invandrarna vittnar också om en total nonchalans från italienska myndigheter efter det att de fått sitt uppehållstillstånd beviljat.

– Jag har varit här i åtta månader. Jag brukar sova på Termini, tågstationen. De uppmanar oss att lära oss språket och många gör det, men efter krisen finns det inga jobb för svarta i alla fall, säger Ahmed Ali, 32 år, från Sudan.

Han är en av många sudaneser som kommit med båt från Libyen till den italienska ön Lampedusa utanför Tunisien, där han fick bo under fängelseliknande omständigheter innan han blev vidareskickad till Rom där han fått uppehållstillstånd. Han har varit i Italien i åtta månader.

– Man får bo på flyktingcentret i sex månader, men det är stängt på dagarna och på helger och röda dagar serverar de ingen mat. I Sudan var jag alltid rädd under kriget, men här är jag istället hungrig och det trodde jag aldrig att jag skulle behöva vara när jag kom till Europa, säger Ahmed.

Tillsammans med andra, i första hand manliga afrikanska flyktingar, lever han sitt liv i Roms parker utan någonstans att ta vägen. De har inga pengar att röra sig någonstans och de allra flesta har inte råd att ringa hem till sina familjer mer än var tredje eller fjärde månad.

De flesta flyktingarna i Rom är helt utelämnade till Vatikanens soppkök och goda vilja, och den katolska kyrkan har också varit tydlig i sin kritik mot den italienska högerregeringens sätt att hantera invandringarfrågan.

– Vi vet att det fungerar bättre i andra länder i Europa. Alla har vänner och släktingar som berättar hur de har det i Danmark och Schweiz och andra länder. De har regeringar som hjälper dem. Här följer staten inte de mänskliga rättigheterna, säger Prince, 30 år, och papperslös flykting från Ghana.

Fakta: 

Bakgrund

• Italiens högerregering har skrivit ett avtal med Libyen som gör det möjligt att skicka tillbaka båtar fullastade med vad som med största säkerhet är asylsökande flyktingar, utan att ens låta dem gå i land i Italien. Med hänvisning till detta har Berlusconiregeringen skickat flera hundra potentiella flyktingar tillbaka till Libyen utan att höra dem först.

• FN:s flyktingkommission fördömde agerandet och bad Italien att ta emot båtarna eftersom man anser att det troligtvis rör sig om just flyktingar och att agerandet strider mot internationella konventioner.

• EU-kommissionen har varit försiktigare i sina uttalanden och menar att det är oklart om Italiens kontrakt med Libyen strider mot EU:s direktiv.

Säkerhetspaketet

• Det blir ett brott att vara papperslös flykting.

• Det blir olagligt och straffbart att hyra ut bostäder till papperslösa flyktingar.

• Asylsökande flyktingar ska kunna hållas i uppsamlingsläger i 18 månader mot tidigare två.

• Papperslösa flyktingar som begår brott ska få förlängda fängelsestraff.

Fria Tidningen