AIKs Kristoffer Kranberg (till höger) är uttagen till finnkampen.

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

Publicerad:   •  Uppdaterad:

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

Sport

I dag spelas fyra landskamper mellan Sverige och Finland på Hovet. Först blir det två ungdomskamper för U19-lag på dam- respektive herrsidan, och båda dessa kamper ser jämna ut på förhand.

Efter ungdomskamperna tar A-landslagen över, och i damkampen är Sverige knappa favoriter. Men det brukar vara jämnt mellan lagen, och till exempel i den senaste

matchen i Sandviken för en dryg månad sedan ryckte svenskorna ifrån först i tredje perioden. Till slut blev det i alla fall 5-2 till Sverige.

Den svenska truppen innehåller två spelare från det nyblivna U19-världsmästarlaget. Det är Anna Jakobsson från Endre och Matilda Holmbom från Boliden/Rönnskär som tagit steget upp i A-landslaget. Under finnkampen blir det debut även för Faluns Karin Hjelm.

Även i herrkampen pekar det mesta på svensk seger. Av de fem senaste matcherna har Sverige vunnit tre och en har slutat oavgjort. I förra årets finnkamp i Helsingfors blev det dock finländsk seger med 5-4.

I finnkampen gör Kristina Landgren Carestam och Ulf Hallstensson debut som förbundskaptener. Landgren Carestam är något så ovanligt som en kvinnlig tränare för ett herrlag:

- Jag vet att jag är unik, men själv har jag aldrig reflekterat över min situation. Det är bara omgivningen som reagerar och det beror mest på förutfattade meningar att en flicka inte kan träna ett gäng pojkar, säger Landgren Carestam till Sydsvenska Dagbladet.

Även bland spelarna kryllar det av debutanter; inte mindre än 14 av herrarna debuterar i finnkampen. Det är också ett ungt lag som Sverige ställer upp med: alla spelare är födda på 1980-talet.

AIKs Gustaf Ericson var också tänkt att göra debut mot Finland men har valt att lämna återbud:

- En av mina bästa kompisar fyller 30 år och vi är ett gäng kompisar som skall fira honom i New York Finnkampshelgen. Det har varit planerat sedan flera månader tillbaka, säger Ericson till AIKs hemsida.

Finland, som ofta haft flera spelare från svenska elitserien i laget, kommer denna gång med ett lag som enbart består av spelare från inhemska ligan. Tre av dem är debutanter. I laget ingår bland andra före detta Balrogstjärnan Mika Kohonen, som är det finländska landslagets bäste poängplockare genom tiderna.

Publikintresset för landskamperna har varit stort och dessutom visar SVT24 ett sammandrag från damernas match och direktsänder herrmatchen.

Fria.Nu