Victor Tichonov, till höger, hade stora framgångar som tränare för Sovjets landslag. Alexander Ovechkin, till vänster, är en av de unga stjärnorna i r

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

Sport

På torsdag inleds Rosno Cup i Moskva och hemmanationen Ryssland är knappast favorit till att vinna turneringen som anordnas för 37e gången (se faktaruta). Annat var det från starten 1967 och ett tjugotal år framåt; då kunde Sovjetunionen ställa upp med världens bästa landslag, ett lag som sällan ens mötte rejält motstånd.

Framgångarna för Sovjetunionen byggde på en enorm satsning: spelarna var på läger tio månader om året och sades träna tre gånger så mycket som exempelvis svenska spelare.

Sovjet förlorade heller inga stjärnor till den nordamerikanska proffsligan NHL vilket bland annat Sverige gjorde. Men situationen förändrades radikalt i samband med de politiska förändringar som ägde rum i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet.

1989 började en massutvandring av spelare till västligor, och efter några år var den ryska ligan dränerad på högklassiga spelare. 60 - 70 ryssar spelar i NHL och tiotals andra tjänar sitt levebröd i olika farmarligor i Nordamerika. Även den statligt finansierade satsningen på landslaget avklingade.

När Sovjet föll kollapsade även ungdomsarbetet inom ishockeyn. Under 1990-talet försvann hälften av ungdomsklubbarna och ishockeyskolorna, och anläggningar rustades ner eller rivdes.

Sedan 1993 har Ryssland inte vunnit något världsmästerskap för seniorer, medan man tidigare (oftast som Sovjetunionen) vann 23 titlar. Botten nåddes i hemmaturneringen i Sankt Petersburg år 2000 då Ryssland blev elva trots mängder med stjärnor från NHL.

På senare år har dock ryska finansmän börjat att investera i ishockeyn och lönenivån i den ryska ligan har blivit den bästa i Europa. Ligan är också sportsligt av högsta klass och har för tillfället ett 70-tal tidigare NHL-spelare, vilket är fler än vad svenska elitserien har.

Till hösten 2005 planeras dess-utom en ny superliga i vilket de nio bästa ryska lagen och lag från de tidigare Sovjetrepublikerna Ukraina, Vitryssland, Lettland och Kazakstan skulle ingå.

Den nya superligan tros kunna locka stjärnor från alla de bästa ligorna i Europa. Bakom planering finns den förre storbacken och nuvarande sportministern Vjatjeslav Fetisov.

På juniorsidan har det redan blivit en del framgångar för Ryssland - bland annat vann ryssarna junior-VM 1999, 2002 och 2003. Frågan är om de kapitalistiska satsningar ger lika stora framgångar för rysk hockey som de socialistiska?

Fria.Nu