16 av nazisterna vid demonstrationen i Göteborg den 30 september misstänks nu för hets mot folkgrupp.

16 nazister misstänks för hets mot folkgrupp

Publicerad:

Nu misstänks totalt 17 personer för hets mot folkgrupp och/eller våldsamt upplopp i samband med demonstrationerna i Göteborg den 30 september 2017.

Inrikes

Totalt misstänks 17 personer ur Nordiska motståndsrörelsen, NMR, för hets mot folkgrupp och/eller våldsamt upplopp i samband med demonstrationerna i Göteborg den 30 september 2017, meddelar polisen på fredagen.

– Utredningsarbetet har framförallt handlat om granskning av ett mycket omfattande filmmaterial och analys av detsamma. I det ligger identifiering av personer och hur dessa har agerat, säger kammaråklagare, förundersökningsledare Jonas Martinsson i ett pressmeddelande.

Detta är alltså nya fall åklagaren har granskat som inte hänger ihop med förundersökningen av de 23 personer ur NMR som misstänktes för våldsamt upplopp men sedan friades. I samma veva då dömdes elva motdemonstranter för bland annat våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp. Nu handlar det dock inte främst om våldsamt upplopp, även om nio av nazisterna är misstänkta för det också, utan om hets mot folkgrupp.

Det material åklagaren nu har tittat på är material som visar en tid efter själva demonstrationen som stoppades i Gårda då tusentals medborgare blockerade vägarna så att det inte gick att fortsätta framåt. Åklagaren menar att om personer med koppling till NMR som stannade kvar på platsen efteråt, men exakt var framgår inte.

Åtta personer misstänks alltså för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp, en person misstänks enbart för våldsamt upplopp och ytterligare åtta är misstänkta för hets mot folkgrupp. De misstänkta kommer nu att få försvarare, kallas till förhör och delges misstanke om brott. Sen får vi se hur utredningen drivs vidare.

Fria Tidningen