Gränslös grafikfestival behandlar temat gränser genom grafik. ”Gränser är ett högst relevant tema i dag, med gränser som stängs och gränser människor emellan”, säger curatorn Sarah Florén. På bilden syns en flagga från Knut Stahles utställning Embassy of In-Betweenia.

Grafikfestival tacklar gränser

Publicerad:

I fredags invigdes Gränslös grafikfestival i Södertälje. Under en dryg månad visar Södertälje konsthall verk av 15 internationella och nationella konstnärer som alla tagit sig an temat gränser.

Kultur

I Södertälje, strax söder om Stockholm, har grafik som konstform kommit att bli ett populärt inslag i kommunens rika konstliv. Här finns flera konstnärsgrupper och Grafikens hus flyttade nyligen dit.

– De har specifikt fokus på grafik och det är någonting flera aktörer jobbar med i Södertälje. Bland annat har konstnärsorganisationen Södertälje konstnärskrets en fin grafikverkstad. Även Södertälje konsthall har en stor grafiksamling. Så det finns en förankring i just grafiken här, där även många konstnärer som jobbar med grafik är verksamma.

– I samband med att Grafikens hus flyttade till Södertälje har vi velat skapa ett gemensamt samarbete och då föddes idén till en grafikfestival.

– Vi som står bakom är Södertälje konsthall, Grafikens hus, Södertälje konstnärskrets och Saltskog gård, som är ett ateljékollektiv, säger Sarah Guarino Florén, curator på Södertälje konsthall.

Anledningarna till att man valt att fokusera på grafik är olika, men Sarah Guarino Florén framhåller att tekniken på många sätt är demokratisk och fundamentalt mänsklig.

– Grafik är en på ett sätt väldigt ursprunglig teknik för människan. En schablon är också en grafisk teknik. Denna typ av tillvägagångssätt är någonting som finns i alla kulturer när man ska skapa bilder. Grafik är en teknik som kan vara komplicerad men också tillgänglig. Potatistryck, till exempel, är ju en sorts grafik. Vår idé var att försöka föra samman den erfarna gruppen grafiker som vi har i Södertälje med en grupp som har en konstnärlig utbildning och intresse men från ett annat sammanhang, till exempel från andra länder.

Enligt Sarah Guarino Florén var tanken att skapa möten mellan dessa grupper för att se vad som kan uppstå.

– Till exempel konstnären Shabnam Faraee har använt sig av ett klassiskt, orientaliskt mönster som heter ”The flower of life” och som traditionellt sett använts i kakel och utsmyckningar. Hon har arbetat med mönstret så att det tar sig olika symboliska former; en Davidsstjärna, men även en blåsippa. För henne var det en typiskt svensk symbol som har kidnappats av Sverigedemokraterna. Trycket är enkelt men väldigt politiskt laddat.

Hon fortsätter.

– Vi har även bjudit in konstnären Knut Stahle som gjort en separat liten utställning där en del heter Embassy of In-Betweenia. Han jobbar mycket med gränser och har skapat ett slags grafisk profil över de få plättar på jorden som inte tillhör en specifik nation. Han tittar på hur man skapar identitet och en nationell känsla via bland annat flaggor.

Temat ”gränslös” löper som en röd tråd genom alla verk. Men det är också en ambition hos arrangörerna, som satsar på att nå ut till så många som möjligt.

– Vi vill nå ut till Södertäljes invånare. Detta är något av en pilot, men vår förhoppning är att det kan bli en återkommande festival, säger Sarah Guarino Florén.

Fria Tidningen