Inrikesminister Anders Ygeman (S) fick kännedom om it-affären redan i januari 2016 utan att informera ansvarigt statsråd, Anna Johansson (S).

Ministrar varnades om it-affären

Publicerad:

Transportstyrelsens it-affär kunde ha förhindrats tidigare. Ministrarna Anders Ygeman och Peter Hultqvist kände till hanteringen i nästan ett år utan att informera ansvarigt statsråd och statsministern, enligt DN.

Inrikes

Det var under 2015 som Transportstyrelsens nytillträdda generaldirektör, Maria Ågren, motsatte sig rekommendationerna från både intern it-personal och Säkerhetspolisen att gå vidare med förflyttningen av myndighetens it-system till IBM och dess utländska underleverantörer. Myndigheten sköter registreringen av alla förare och alla fordon i Sverige och har också tillgång till mycket känsliga uppgifter i bland annat polisens belastningsregister och misstankeregister som nu riskerade att hamna i fel händer.

Maria Ågren avsattes i januari 2017 efter att infrastukturminister Anna Johansson (S) fått information om detta. Men nu visar nya uppgifter från Dagens Nyheter att informationen nådde upp till regeringen redan ett år tidigare. Inrikesminister Anders Ygeman (S) informerades om säkerhetsriskerna i samband med att Säpo inledde sin förundersökning om brott mot rikets säkerhet i januari 2016. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) fick informationen i mars samma år. Samtidigt skyller både Anna Johansson och Stefan Löfven nu på en tidigare statssekreterare som inte fört fram informationen.

– Vi måste titta igenom detta noggrannare, hur informationshanteringen i regeringskansliet sköts, det är ingen tvekan om det, sa statsminister Stefan Löfven (S) under en presskonferens i måndags.

Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har hotat med misstroendeförklaring mot en eller flera ministrar. Även allianspartierna riktar hård kritik mot regeringens hantering. I dag, tisdag, ska alla partier ha ett möte med Löfven och ansvariga myndigheter för att få utrett vad som egentligen har skett.

Fria Tidningen