- Det var en fantastisk känsla då det aldrig hade hänt tidigare, att en duo bestående av två kvinnor vann en sådan tävling, säger Tora Mkandawire Mårtens om när Martha och Niki vann världens största street dance-tävling.

Hon förtrollades av grym dansduo

Publicerad:

Dans har alltid betytt mycket för dokumentärfilmaren Tora Mkandawire Mårtens. Dåliga dagar kan räddas med ett dansklipp på Youtube, berättar hon när Fria Tidningen ringde upp henne hemma i Pretoria, Sydafrika.

– Dansklipp kan helt klart ge mig energi. Det var helt magiskt för mig då jag första gången såg Martha och Niki uppträda, och jag visste redan då att jag var tvungen att göra en film om dem.

Kultur

Dokumentärfilmen Martha och Niki inleds med fokus på streetdancetävlingen Just debout. Efter att gjort succé på hemmaplan i Stockholm går Martha Nabwire och Niki Tsappos vidare till den stora finalen i Paris. Att vinna där innebär att man nått så långt det går på den internationella streetdance-scenen.

– Det var så mäktigt att se hur de slog ut alla killar. Detta skedde då jag precis börjat följa dem. Det var en fantastisk känsla då det aldrig hade hänt tidigare, att en duo bestående av två kvinnor vann en sådan tävling. De var något av pionjärer eftersom det under den tiden var ovanligt med kvinnor som deltog. Nu, fem år senare, är det fullt av kvinnor som deltar på samma villkor som männen.

I filmen framgår det efter hand att arbetet inte alltid går friktionsfritt för den synkroniserade dansduon. Niki är mer utåtriktad och peppande medan Martha är mer sökande och tystlåten. De båda älskar att dansa och är en perfekt kombination som dansduo, men de tänker väldigt olika och vill helt olika saker med sin dans. Det är svårt att hålla ihop samarbetet eftersom de har olika mål.

– Martha ville inte fortsätta som duo medan Niki verkligen ville det. Det var både smärtsamt och svårt att hantera. Jag kände igen mig väldigt mycket i både Martha och Niki eftersom jag upplevt samma sak, i både vänskapsrelationer och i kärleksrelationer. Man vill olika saker och olika mycket, säger Tora Mkandawire Mårtens.

Martha och Niki är två väldigt starka och uttrycksfulla personer, och de intar en självklar plats i den skara av intressanta personer som Tora Mkandawire Mårtens tidigare har dokumenterat.

Hennes genombrott kom 2012 med dokumentärfilmen Colombianos, som berättar om brödraparet Fernando och Pablo. När Fernando behöver komma bort från ett liv med droger reser han från Stockholm till Colombia där den äldre brodern Pablo bor.

– Jag tycker att det är väldigt intressant med relationer, och i Colombianos handlar det om en relation mellan två bröder där den äldre av dem är väldigt stark och drivande och den yngre försöker göra som storebrorsan säger. I mina dokumentärer har det alltid handlat om intressanta människor, personer som jag fastnat för och som jag vill veta mer om. Ofta finns de här personerna ganska nära mig. Bröderna i Colombianos fann jag genom deras bror, som är en nära vän till mig. Martha och Niki fann jag däremot när en kollega visade ett filmklipp på Martha. Jag kontaktade henne och började träffa henne vilket ledde till att jag även träffade Niki.

Din närvaro märks knappt av i dina filmer. Är det viktigt för dig att skapa en sorts distans?

– Jag är intresserad av det visuella och kan bli något av en perfektionist. Tanken är man ska få ta del av huvudpersonernas värld utan att jag som filmare tar plats. Jag vill även skapa känslan av att det är ”riktig” film och inte en pratig dokumentär.

Varför valde du den dokumentära banan?

– Jag började egentligen som fotograf och gjorde under ett par års tid främst dokumentära reportage. Jag sökte mig till filmen då det alltid varit filmer som inspirerat mig. Film är magi för mig.

Både Kalle Boman och Roy Andersson står med i filmens tacklista, vad har de betytt för dig?

– Kalle Boman har varit en viktig rådgivare och hjälpt till med klippningen, och Roy har betytt mycket för filmen då han låtit oss vara på Studio 24 och ha work-in-progress-visningar.

En del i filmen om Niki och Martha utspelar sig på Kuba. Tanken är att en salsaresa ska få dem att inspireras och komma vidare i sitt samarbete. För Tora Mkandawire Mårtens var resan till Kuba även viktig för hennes kommande film, som ska skildra mötet mellan kubanska dansare och svenska turister som kommer till Kuba för att lära sig salsa.

– Jag slog två flugor i en smäll då resan även blev en researchresa för min nästa film, säger hon med ett skratt.

Filmen om Martha och Niki har Sverigepremiär 22 januari. Givetvis hoppas Tora Mkandawire Mårtens på ett gott mottagande av filmen. Att den funkar publikt har hon dock redan fått bevis på.

– Den visades på IDFA, en stor dokumentärfilmfestival i Amsterdam, och fick ett väldigt fint mottagande. Festivalen visar över 300 filmer och min film hamnade på en topplista som grundades på publikens val. Det var kul att få en bekräftelse och att den gick hem hos publiken.

Filmen är, trots fokus på dans, ingen traditionell dansfilm. En viktig del av filmen handlar om huvudpersonernas relation till Sverige. Martha och Niki har väldigt olika uppväxtförhållanden. Martha, som kom till Sverige från Uganda, har en stark längtan tillbaka till sitt hemland medan Niki, som är adopterad från Etiopien, alltid levt i Sverige.

– Jag hoppas att det ska vara inspirerande för många unga tjejer som har en bakgrund i andra länder att se filmen, det finns trots allt inte så många filmer som handlar om två tjejer med ursprung i Uganda respektive Etiopien.

Kanske kommer filmen att få fler att börja dansa också?

– Ja, det skulle vara kul. För mig har dans en sådan kraft och genom att bli ett med sin kropp kan man få både självinsikt och självförtroende. Det känner jag med Martha och Niki. De har ett lugn som inte andra människor har, vilket jag tror kommer från dansen. Jag tycker det är spännande att utforska vad man kan säga genom dans utan en massa ord. Genom Martha och Niki ser vi att hiphop berättar så mycket mer, det är inte bara coola moves.

Fakta: 

Tora Mkandawire Mårtens

Född: I Stockholm 1978

Bor: Pretoria, Sydafrika

Utbildning: Examen från Dramatiska institutet

Tidigare: Tommy (dokumentär, 2007), Bye Bye C’est Fini (dokumentär, 2008), For Maria (dokumentär, 2010), Colombianos (dokumentär, 2012)

Aktuell: Med dokumentären Martha & Niki

Fria Tidningen