Krönika: Jakten är mest spännande

Publicerad:
Fritid
Hälsa

Jag föredrar sjöar och skogar framför medelhav och strand. Nu börjar sommarens fräknar blekna och solens varmaste strålar är ett minne blott. Många upplever hösten som en mörk och trist period, men inte jag. Skogen brinner och äntligen är svampsäsongen här!

Jag får ofta frågan vad det är som är så roligt med svamp. För det första är det jakten (på engelska heter det faktiskt mushroom hunting), man har ett uppdrag, ett mål och lyckan är stor när man hittar det man söker – svamplycka. Det är härligt, rogivande och hälsosamt att gå ute i skogen, andas in den fuktiga doften av barr och mossa. Det är mysigt att sitta ner i en skogsglänta, äta sin medhavda smörgås och dricka en kåsa varmt te tillsammans med någon man tycker om.

Svampens värld är spännande, omfattande, komplicerad, det finns ju faktiskt några riktigt giftiga arter och i varje svampplockares korg bör även en stor dos respekt medfölja. Jag brukar säga att svamparna är skogens julgranskulor, vackra hattar i alla tänkbara färger och former, en fröjd för ögat, och jag har alltid med min lilla röda digitalkamera i jackfickan. Plötsligt skuttar ett rådjur förbi och även om jag inte hinner föreviga ögonblicket på bild känner vi oss lyckligt lottade som fått se och höra. En liten inblick i naturens vildhet och mystik, ännu något att stoppa ner i korgen och ta med hem.

Sedan är det ju gott att äta svamp! Åh, en riktigt krämig svamprisotto gjord på nyplockad rimskivling och brunsopp, toppad med handskalade räkor, ruccola och ännu mer parmesan. Fantastiska smaker. Ett matlagningsintresse mår bara bättre av kunskap om svamp, gärna flera olika arter. Dessutom tror jag att det är så att allt smakar lite bättre som man skördat eller odlat på egen hand.

Som final då, jag sover alltid extra gott efter ett par timmar i skogen. Kroppen har fått motion, koncentration och avkoppling (det går inte att stressa i skogen, för då hittar man ingen svamp). Den har fått frisk luft och god mat. För mig finns det många anledningar till varför jag plockar svamp. Nu har dessutom entusiasmen ökat ännu mer när jag får dela med mig av min kunskap. Som svampkonsulent och kursledare känner jag både ansvar och glädje inför mina svampnoviser, nyfikna redo att kasta sig ut i svampens fantastiska värld.

Så, kära läsare, ta vara på svampsäsongen, den är kort och intensiv och alldeles underbar.

Fakta: 

Helena Björnström är svampkonsulent och driver sajten skogskatten.com [1].

Fria Tidningen