De billiga klädernas smutsiga baksida
Sömmerskor vittnar om eländiga arbetsvillkor och svältlöner på Kambodjas globala klädfabriker.
Ivar Andersen är frilansjournalist med inriktning på fördelningsfrågor, bostadspolitik, offentlighetsfrågor, subkulturer och arbetsliv. Han har tidigare arbetat som bland annat nyhetsredaktör och reporter på Fria Tidningar och som redaktionschef på Arbetaren.
Sömmerskor vittnar om eländiga arbetsvillkor och svältlöner på Kambodjas globala klädfabriker.
Keramiktraditionen i Honduras är central när lenca kämpar för att bevara sin identitet.
Fler än 4 000 gästarbetare beräknas dö i arbetsplatsolyckor inför herrfotbolls-VM i Qatar år 2022.
I slutet av Las-karusellen, ett bemanningsföretag? För en generation sedan var fasta anställningar normen för nyutexaminerade journalister, sedan dess har osäkerheten exploderat. Vad var det egentligen som hände, och går det att vända utvecklingen?
I ett Afghanistan härjat av krig och interna motsättningar har cricket oväntat blivit en enande och försonande kraft. Genom ett svenskfinansierat projekt får nu synskadade barn för första gången möjlighet att utöva den krångliga bollsport som är landets överlägset mest populära fritidssysselsättning.
Klassbegreppet är fortfarande högst relevant, men när idealet är den kreative entreprenören är det inte längre attraktivt att vara arbetarklass. Istället har vi fått en medveten organisering uppifrån, skriver Ivar Andersen.
Med den egna säkerheten som insats har det afghanska Solidaritetspartiet tagit strid mot korruption, religiös konservatism och den starkes rätt. Fria Tidningen träffar en sekulär vänsterrörelse som kritiserar de mäktiga krigsherrarna, vill kasta ut de utländska trupperna och bedriver ett metodiskt jämställdhetsarbete. Men som också när klassiska konspirationsteorier.
Parallellt med att USA drar ned sin truppnärvaro har talibanerna intensifierat attackerna mot afghanska säkerhetsstyrkor. Men oavsett vem som är måltavlan hamnar civilbefolkningen alltjämt i skottlinjen.
Det dröjde till 2009 – efter mer än 40 år av internationella insatser – innan Försvarsmakten började följa upp utlandssoldaters psykiska hälsa. Nu pekar myndigheten gärna på att den anställt 22 psykologer och på att alla som återvänder från Afghanistan screenas och genomgår ett hemkomstsamtal. Men soldaterna är ovilliga att erkänna problem och mörkertalet för mental ohälsa antas vara stort.
Under 2014 lämnar de utländska trupperna Afghanistan. Många befarar att den bräckliga statsapparaten inte ska klara av att sköta säkerheten och att de sociala framsteg som trots allt uppnåtts sedan 2001 ska gå förlorade. Ännu fler fruktar att talibanerna återigen ska ta makten. De enda som är säkert är att Afghanistan går en osäker framtid till mötes, och att maktkampen inför uttåget redan har börjat.
© 2024 Fria.Nu