Ett ändlöst sökande efter sanning och rättvisa
30 år har gått sedan starten på Sri Lankas inbördeskrig – dagarna som kallas "Black July".
Normbrytande nyheter
30 år har gått sedan starten på Sri Lankas inbördeskrig – dagarna som kallas "Black July".
Regeringens armé bombade ett område i östra Sri Lanka förra tisdagen. Rebellerna kontrollerar området. Nu är kriget vardag i landet och människor lider.
Regeringsmilitären bombade på tisdagen ett rebellkontrollerat område i östra Sri Lanka. En attack som visar på den krigssituation som nu blivit vardag i landet och som skapat en humanitär katastrof.
Även om det formellt fortfarande finns ett avtal om vapenvila i Sri Lanka råder ingen tvekan om att kriget återigen brutit ut. Med över tusen döda hittills i år kommer landet att hamna högt i statistiken över storskaliga krig. Hoppet om ett slut på tjugo års väpnad konflikt som föddes när fredsprocessen inleddes år 2002 har bytts i humanitär kris med mer än tvåhundratusen nya flyktingar.
Efter att fredsprocessen i Sri Lanka stått stilla i månader börjar det röra sig igen. Diplomater från Norge och Japan, som spelar en viktig roll i processen, har återigen börjat göra besök i Sri Lanka. Både LTTE-gerillan och regeringen har uttalat att man så snart som möjligt vill återuppta förhandlingarna, som legat nere sedan april 2003.
Regerande UNP förlorade folkets stöd i parlamentsvalet i Sri Lanka i fredags. Regeringsskiftet riskerar nu att lägga krokben för den lovande fredsprocessen.
I början av november tog Sri Lankas president Chandrika över tre viktiga ministerposter och skickade ut militären i huvudstaden Colombo. Kumaratunga är med i oppositionen, och det verkade som att freds-processen som hittills drivits av premiärministern kanske var i fara.
© 2024 Fria.Nu