• Monica Hirsch har sammanställt boken Romska sagor (Bilden är beskuren.)
Fria Tidningen

Romska sagor – nu på svenska

Troligen är det första gången som romska, muntligt berättade sagor nu finns tillgängliga på svenska. Fria har talat med Monica Hirsch, journalist och redaktör för boken Det var en gång det som inte var.

En bok med romska sagor, vad är bakgrunden?

– Vintern 2011 intervjuade jag Bagir Kwiek i samband med firandet av Romadagen. Vårt möte blev inledningen till ett djupare samarbete där våra respektive bakgrunder också förde oss närmare varandra, Bagir är rom och jag judinna. Under vårt långa samtal kom jag att fråga Bagir om han kunde några sagor. Svaret var ett snabbt och självklart ja. Och så fick jag en underbart rolig saga, som blev upptakten till vår bok.

Är det viktigt att boken ges ut och riktar den sig till en viss målgrupp?

– Det är fantastiskt att romer har öppnat locket till sin sagoskatt, sagor som är en del av en lång muntlig berättartradition. Så vitt jag vet finns inga romska sagor tidigare utgivna på svenska. Eftersom det är barnsagor är målgruppen alla barn. Men boken har också ett kulturhistoriskt värde.

Vad tror du att berättelserna kan tillföra dagens barn och unga?

– Bra, spännande och humoristiska berättelser, där den som är svag, kämpar i underläge och överlistar makten, där den som är god och klok vinner – det får vi aldrig nog av, varken barn eller vuxna. De här fint illustrerade sagorna ger läsaren insikt om att vi människor är lika oavsett vad vi varit med om eller var vi kommer ifrån.

Flera sagor bygger på patriarkala strukturer och innehåller könsstereotypa schabloner. Hur tänkte du kring det och hur tror du att de tas emot bland de yngsta läsarna?

– Dessa sagor skiljer sig inte i det avseendet från andra gamla kända folksagor som vi fortfarande läser för våra barn. Varje saga har dessutom många dimensioner, och det är tydligt att vi rör oss i en tid för länge sedan. De yngsta läsarna tror jag tycker att sagorna är just roliga och spännande berättelser.

Fakta: 

Det var en gång det som inte var. Romska sagor (Kabusa böcker) innehåller sju berättelser från en muntlig berättartradition. De är återberättade av Bagir Kwiek och Monica Hirsch och illustrerade av Jonas Rahm.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu