Recension


Barn & Ung

  • Föräldrar som drar åt olika håll handlar Den stora smällen om. ”Vart ska du? Frågar kapten Mamma. Kapten Pappa pekar på en karta. Rätt ö, fel väg, säger kapten Mamma och visar sin egen karta.” (Bilden är beskuren.) 
Fria Tidningen

Utsatthet röd tråd i vårens barnböcker

I år var Sverige hedersgäst på barnboksmässan i Bologna och årets utgivning är kanske starkare än på länge. Beatrice Jansson tipsar om vårens bästa barnböcker. Ett genomgående tema är barns utsatthet för vuxenvärlden.

Ett eko från Mio min mio

Slottet av is 
Av: Janina Kastevik 
Illustrationer: Jonna Björnstjerna
Förlag: Bonnier Carlsen

Att pappa blir sådär väldigt arg, det är inget man pratar om. Det bara är så, tänker Minna, ingen skulle förstå varför han måste hållas nöjd. Alla i familjen – Minna, hennes lillasyster Lo och mamma – aktar sig för att göra pappan upprörd. Hans temperament styr allt, oavsett om han är glad eller arg. De har lärt sig signalerna.

Slottet av is är en fantasysaga i bästa Mio min Mio-anda. Minna hittar en gömd knapp i hissen och när hon trycker på den tar den henne och Lo till landet Undrien. Det visar sig att hon är utsedd att befria landet från den onda härskaren som håller folket i skräck. Trots sin rädsla vågar Minna stå upp emot honom och säga hur feg han är. Och då smälter härskaren, precis som hans isslott.

En sorglig, stark och viktig bok om kraften i att våga prata om det svåra och säga ifrån.

Skilsmässobok i bilder

Den stora smällen
Av: Mats Wänblad
Illustrationer: Per Gustavsson
Förlag: Lilla piratförlaget

Det finns få bilderböcker om bråkande föräldrar, barns utsatthet och skilsmässor, därför känns Den stora smällen extra välbehövlig. Den kan fungera som samtalsöppnare men också ge föräldrar en nödvändig tankeställare.

Pojken befinner sig på skeppet Lyckan tillsammans med sina föräldrar, men de verkar ha olika kartor och skilda åsikter om den rätta vägen. När bråket brakar loss är det bara Pojkens goseapa som ser honom. Hans rädsla och ensamhet förstärks av de kollageaktiga, färgstarka och uttrycksfulla bilderna.

Så går skeppet itu och Pojken räddar sig själv och apan iland. När föräldrarna äntligen hittar honom börjar de bygga på lyckan igen, men nu i form av varsitt hus.

Gör din egen fågelmat

Odla med Tuva
Av: Sofi Hjort
Illustrationer: Lisa Moroni
Förlag: Rabén & Sjögren

Se fåglar
Av: Ulf Nilsson
Illustrationer: Oskar Jonsson
Förlag: Bonnier Carlsen

När våren kommer hörs det allt mer tilltagande fågelkvittret extra tydligt. Det är också samma årstid som det är dags att se över sina krukväxter och odla grönsaker. Därför känns Se fåglar och Odla med Tuva särskilt aktuella.

Det är inte bara barn som kan ha glädje av en extra pedagogisk och vackert illustrerad fågelbok. Se fåglar av Ulf Nilsson kan säkert hjälpa många vuxna, som mig själv, vars försök att memorera olika fågelarter varit förgäves. Fågelillustrationer och information om vad olika arter heter, vad de äter och hur de lever blandas med naturalistiska och lekfulla bilduppslag. Men vi får också lära oss hur en fjäder är uppbyggd, varför fåglar sjunger och hur olika ägg och bon ser ut.

Odla med Tuva av Sofi Hjort lär ut grunderna i odling med lättillgängliga tips och tydliga illustrationer. Med lite hjälp kan intresserade barn lätt testa på groddning, ta sticklingar och odla grönsaker. Tuva lär också ut vad allemansrätten är och tipsar om att plocka rönnbär på hösten, medan de fortfarande är vackert orange, trä dem på en tråd för torkning och spara till juldekorationen.

För dem som vill bjuda fåglarna på extra god mat under vinterhalvåret, och samtidigt spana från fönstret, finns fågelmatsrecept. Kanske får du besök av koltrasten, som är Sveriges nationalfågel. Visste du det?

Lekfull saga om längtan

Månulvarna
Av: Malin Ahlin
Förlag: Leopard förlag

Att ha något att längta till eller drömma om kan betyda mycket, men det är inte säkert att man blir lyckligare när man nått sitt mål. Månulvarna lever i en surrealistisk, lekfull och inspirerande skogsmiljö av nattens blå, lila och gröna färger.

Malin Ahlin debuterade som illustratör med Katten som älskade regn av Henning Mankell och i Månulvarna, som är hennes första helt egna bok, är bilderna centrala. Alla sex månulvar har sin egen charm, de gillar allt som skiner men mest älskar de månen.

Efter många misslyckade försök att nå dit går deras längtan över i ilska och sorg. Men deras vänner eldflugorna hjälper dem och väl komna till månen är de lyckliga en liten stund. Men så får de syn på sitt hem jorden – något vackrare har de aldrig sett, och de börjar drömma igen...

Goda skratt i lättläst piratbok

Gå på plankan!
Av: Mats Wänblad
Illustrationer: Micaela Favilla
Förlag: Rabén & Sjögren

Böcker som är härligt befriande, ger många skratt och har bilder som låter en upptäcka nya saker läser man gärna om och om igen. Morgan och piraterna är en sådan serie. I Gå på plankan som är den tredje delen möter piratkaptenen Gullan Råskinn sin ärkefiende kapten Tveskägg och det blir en kamp om vems besättning som är listigast. Men de är båda lika knasiga och de roliga karaktärerna beskrivs genom detaljrika bilder som visar hur de klantar till det för sig själva och varandra.

Flaskposten med skattkartan visar sig vara ett lockbete och Gullan Råskinns pirater faller pladask i fällan, men kapten Tveskägg och hans gäng får sota för sin elakhet. En lättläst bok som inbjuder till läsning.

Två berättelser med tydliga barnperspektiv

Mitzi i mitten
Av Mårten Sandén
Illustrationer Åsa Arnehed
Förlag Rabén & Sjögren

Toro! Toro!  
Av: Michael Morpurgo
Översättning: Barbro Lagergren
Förlag: B Wahlströms

De allra flesta har nog minnen från hur det var att som barn tvingas förhålla sig till en vuxenvärld som man inte förstod. Inte sällan förbiser såväl samhället som familjen barnens behov. Istället tvingas de hitta sätt att hantera de vuxnas beteende. Böckerna Mitzi i mitten och Toro! Toro! har ett tydligt barnperspektiv där barnens tankar, önskningar och känslor skildras inlevelsefullt.

I Mårten Sandéns bok Mitzi i mitten får vi följa med hem till Mitzi, 6 år, och hennes föräldrar. Där är det alltid mycket ljud i form av skratt, musik och ibland bråk, men Mitzi tycker om lugna saker som att spela schack med farfar. En dag blir föräldrarna inte sams igen som de brukar och Mitzi, som hamnar mittemellan försöker göra det bästa av situationen. Som tur är finns en klok och närvarande farfar som lyfter ansvaret från Mitzis axlar. Han berättar för henne att barn ska leka och ha roligt. Det är inte hennes fel att föräldrarna bråkar, och inte hennes ansvar att få dem sams. De är vuxna och skyldiga att ordna det själva.

Även i Toro! Toro! av Michael Morpurgo finns en omtänksam farfar. När Antonito efter en egen tabbe ber farfar berätta om det värsta han gjorde som barn, får han en historia från 30-talets Spanien. Farfar växte upp på en bondgård och hans pappa födde upp svarta tjurar till corridan, tjurfäktningarna. Som sexåring fick farfar ta hand om en moderslös kalv, Paco. När han följer med på en tjurfäktning och förstår att Paco och de andra tjurarna ska dödas upplever han det som en mardröm.

Jag bestämde mig för att rädda Paco, berättar farfadern. Samma natt som Francos soldater besköt byn gav han sig av till bergen med Paco och de andra tjurarna. På avstånd såg han hur bombplanen förstörde hans hem. Jag tyckte inte att jag hade någon rätt att leva, säger farfar, som hade begått ett fruktansvärt brott genom att släppa ut tjurarna och därför överlevt.

Det är två fina, kloka och spännande berättelser som lär fånga uppmärksamheten från första sidan till den sista. Barnens känslor är centrala i båda böckerna och driver historierna framåt. I Mitzi i mitten kommer vi dem riktigt nära. Mitzis ansvarskänsla, försök att tolka de vuxnas beteende och vilja att skydda föräldrarna griper verkligen tag i läsaren.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Empatisk ungdomsbok om flyktingpolitik

Recension

Empati är centralt i Titti Knutssons ungdomsböcker. Nu kommer hennes tredje bok Flyktingen, om den svåra kampen för mänskliga rättigheter.

Fria Tidningen

Rörande om tomheten efter farfar

Recension

Både barn och vuxna kan ha svårt att veta hur man ska gå vidare när man förlorat någon man tycker mycket om. Erika Hedmans debut Den finaste skatten är rörande vacker och hoppfull.

Fria Tidningen

Sandslott som symbolbärare

Recension

Debuten Manne gräver ett hål av Kalle Carmback (text), Mats Eriksson och My Engström Renman (bild) är en av höjdpunkterna i sommarens bilderboksutgivning. De fyndiga bilderna, i vilka det gång efter annan går att göra nya upptäckter, är minst lika viktiga som texten.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu