Fria Tidningen

Poliser kritiserar tunnelbanekontroller

Polisens metoder att id-kontrollera papperslösa i Stockholms tunnelbana har väckt massiv kritik under den senaste veckan. Nu höjs även interna röster mot arbetsmetoderna och politikernas ansvarsflykt.

Flera politiker och organisationer har gått hårt ut mot polisens metoder att id-kontrollera personer på tunnelbanan som misstänks vara papperslösa. Allt fler talar om att polisen arbetar med rasprofilering, det vill säga att människor med viss hudfärg granskas hårdare. Nu lyfts även kritik från internt håll. Johan Svanestrand som är huvudskyddsombud för Citypolisen i Stockholm, har reagerat på de nya arbetsmetoderna.

– Rasprofilering får inte förekomma inom polisen. Det här projektet riskerar att misstänkliggöra hela polisens organisation och det skadar förtroendet för polisen bland allmänheten. Det är väldigt olyckligt, säger han.

Sedan drygt tre veckor tillbaka ägnar sig gränspolisen i Stockholm åt id-kontroller i tunnelbanan för att hitta personer som de menar befinner sig illegalt i landet. Polisen har rätt att begära legitimation av en person om det finns misstanke om brott, exempelvis om någon har plankat på tunnelbanan. Men id-koll kan också göras om det finns misstankar om att en person befinner sig i Sverige utan tillstånd, vilket kallas för ”inre gränskontroller”.

Även polisen Martin Marmgren är starkt kritisk till id-kontrollerna, som han anser leder till ökad otrygghet och skriver på sin blogg:

”Vad gäller kontrollerna i tunnelbanan, som så vitt jag har förstått i princip enbart utförs av gränspolisen, så tycker jag att de är olyckliga på flera olika sätt. Dels så skapar de ökad otrygghet och svårigheter för en redan utsatt grupp människor. Det kan exempelvis bli svårt för papperslösa att ta sig till sjukhus och söka vård. Dels så skapar de en stark känsla av diskriminering bland svenskar med utländsk bakgrund.”

Enligt regeringen ska polisen i år prioritera arbetet med att utvisa papperslösa. Det framkommer i årets regleringsbrev, där polisen uppmanas att effektivisera sitt arbete med att hitta personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd. Fria Tidningen har utan framgång försökt nå justitieminister Beatrice Ask, för en kommentar på den interna kritik som framkommit från polisen. Tidigare har hon uttalat sig till SVT att regeringen har skärpt kraven på polisens arbete men att hon inte vill kommentera deras arbetsmetoder. Något som Johan Svanestrand tycker är konstigt.

– Vi har en politisk vilja att förhålla oss till och ansvaret för våra uppdrag ligger hos riksdag och regering.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Miljöpartiet anmäler regeringen

Papperslösa

Miljöpartiet anmäler regeringen för polisens handlande mot papperslösa i Sverige. "Polisen ska inte kunna använda svepskäl som biljettkontroller för att identifiera människor", säger Maria Ferm (MP).

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu