Fria Tidningen

Asylrörelsen pressar flygbolag

I förra veckan stoppades utvisningen av två iranska kvinnor efter att flygbolaget Lufthansa vägrat att ta med dem ombord. Nu kräver Asylrörelsen i Stockholm att samtliga flygbolag ska sluta använda sina plan vid utvisningar.

Det var i fredags förra veckan som Amireh Alirezaei och hennes 19-åriga dotter Zeinab Zavvar skulle utvisas till Iran från Landvetter flygplats. Men i sista stund vägrade flybolaget Lufthansa att ta ombord dem på planet. Bolaget hänvisar till sin policy om att ingen passagerare ska behöva resa mot sin vilja. Nu skickar Asylrörelsen i Stockholm ett öppet brev till samtliga flygbolag för att uppmana till liknande ställningstaganden.

– Vi kräver att alla flygbolag formellt ska besluta att inte upplåta sina flygplan till tvångs¿deportationer, säger Mattias Bernhardsson från Asylrörelsen.

Sedan i maj förra året har Asylrörelsen i Stockholm arbetat aktivt för att stoppa deportationer av människor. Under året har man lyckats stoppa nio deportationer genom att bland annat uppmana passagerare att ställa sig upp inne i planet. Mattias Bernhardsson tror att den ökade mobiliseringen bland medpassagerarna har påverkat flygbolagen att aktivt börja ta ställning.

– Det är ett resultat av att det finns en stark opinion mot de här utvisningarna och nu är det snarare regel än undantag att folk protesterar, säger han.

För att ytterligare påverka flygbolagen har Asylrörelsen också startat ett fackligt upprop för att få de anställda att själva organisera sig mot utvisningarna. Flera bussbolag har redan avbrutit sina samarbeten med polisen och Migrationsverket och förhoppningen är att även flygbolagens anställda ska våga organisera sig. Anders Finström är busschaufför och en av dem som har undertecknat uppropet.

– Jag som bussförare vill ha rätt att inte utföra sysslor som går emot min själ. Exempelvis när Migrationsverket abonnerar en buss som jag får i uppgift att köra med ett antal asylsökande som ska transporteras från ett förvar till flygplatsen.

Han tror att en facklig organisering kommer att få fler att våga säga ifrån och hoppas att fler anställda hos flygbolagen ska skriva på.

– Om jag känner att jag är ensam så känner jag mig ganska svag, men om det är många som resonerar likadant så känner jag styrka, det är faktiskt så, säger han.

Mattias Bernhardsson tror att påverkansarbetet har haft effekt. När både passagerare och anställda organiserar sig mot utvisningarna så kommer flygbolagen att pressas till att inte använda sina plan vid deportationer.

– Förhoppningarna är ju såklart att alla bolag ska sluta använda sina plan vid utvisningar och Lufthansas agerande är ett steg på vägen. Det är uppenbart att vårt kampanjarbete har haft effekt, säger han.

Fakta: 

Asylrörelsen:

Asylrörelsen i Stockholm är en paraplyorganisation som samlar aktivister från olika flykting-, kultur-, fackliga och politiska organisationer som arbetar mot dagens flyktingpolitik.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu