Klas Lundström

Inledare


Klas Lundström
Fria Tidningen

Kony 2012 – propaganda för nordamerikansk intervention

Hi. My name iss [sic] Dr. Matthew Betrand and I would like to tell you that you have wonn [sic] One Million Dollars (1,000,000$). Please send me Your personnal [sic] details and the money will be Yours!!”

De flesta har någon gång mottagit ett ”Nigeriabrev”, ett mer eller mindre seriöst försök att lura av människor pengar via lottovinster eller lukrativa erbjudanden via skräppostkorgen. Allt sedan dessa ”brev” prejats bort från nättrafikens motorvägar har bedragare i alla möjliga och omöjliga kostymer tvingats till nytänk.

Numera tycks fokus riktas mot människors dåliga samvete. Och en av de mer framgångsrika tycks vara ”Kony 2012”. En halvtimmeslång ”video” spridd över Youtube, sedd av miljoner. Det handlar om Joseph Kony, ledare för Herrens befrielsearmé som sedan åttiotalet bedrivit krigföring mot Ugandas centralregering. Kony har, ska sägas, åtskilligas liv och misär på sitt samvete. Barn rekryteras i utbredd skala som soldater, kvinnor blir sexslavar och målet är en världsordning rest kring de tio budorden och lokal mysticism. Men i ”Kony 2012” är historien busenkel; all olycka och ondska leder till Joseph Konys person och illdåd.

”’Kony 2012’ förenklar historien om Uganda”, menar Rosebell Kagumire, bloggare från Uganda. ”Historien är långt mer komplex än bara en mans verk.” I grunden, menar Kagumire, ligger naturtillgångar, intressen och olika intressesfärer. Ett skuggspel där västvärldens rovdrift i Afrika hamnar i behaglig medieskugga, där den största skulden för decennier av olyckor pekas på en krigsförbrytare som leder en rebellarmé som förhållandevis få stöder.

Det är få fakta som håller i ”videon” producerad av den nordamerikanska organisationen Invisible Children, som erkänt enkelspårig berättarteknik för att medvetet få det att vända sig i magen på tittaren i form av starka bilder. Invisible Children är å andra sidan öppna med viljan att tjäna pengar på dig som tittar. De är emellertid inte lika öppna med vems intressen de tjänar. Herrens befrielsearmé har varit en stridande part i vad som länge kallats ”Afrikas världskrig”, i vilket flera miljoner människor mist livet, en konflikt som inkluderar Uganda, Kongo, Centralafrikanska republiken, Sudan, Rwanda och Burundi. Kärnan i konflikten är mineraler och andra naturrikedomar; ett cyniskt och smutsigt kontinentalkrig planterat under kolonialepoken av britter, fransmän och belgare.

I dag tjänar marknaden och mäktiga gruvbolag på att sinnesförvirrade män som Joseph Kony utför RUT-liknande tjänster i mineralutvinningens tjänst. Medan miljontals människor får en första historielektion i afrikansk samtidshistoria kraftigt förenklad, för att inte säga förljugen, kan de verkligt skyldiga till kontinentens grogrund till konflikter fortsätta att flytta fram sina positioner.

Så vad ligger bakom ”Kony 2012” förutom donerade pengar? En nordamerikansk NGO:s dollarlycka på Ugandas utdragna olycka och efterföljande debatt om den nya tidens spadtag för en bättre värld. Det handlar om psykologi och den västerländska mentaliteten där till och med lidande och krig vänds till kommersiella succéer. De största förlorarna på ”Kony 2012” är tveklöst de barn, kvinnor och män som utnyttjas för en tveksam organisations bondfångeri. ”Kony 2012” är ett ”Nigeriabrev” i Hollywoodförpackning.

”’Kony 2012’ bygger på den goda vita människan mot den svarta onda och är ett hemskt exempel på hur krig kan kommersialiseras”, sade Ishmael Beah, före detta barnsoldat i Sierra Leone, till DN (11/3). Beah summerar: ”Varför lyfter inte filmen fram vilka länder det är som förser rebellarmén med vapen?” De orden säger allt. Samt att Invisble Children manipulerat fakta, dedicerat mer penningmedel till marknadsföring än bistånd, och att filmen uttryckligen propagerar för nordamerikansk intervention mot Herrens befrielsearmé och Joseph Kony. Så talar en dold agendas kluvna tunga.

Fakta: 

Klas tyckte att Sten Tolgfors valde fel rolltolkning under sin presskonferens i fredags. Tolgfors borde ha tolkat Fabror Melkers balansgång med spiskroken i stället för vargen inför Rödluvan.

ANNONSER

© 2023 Fria.Nu