Se, lukta, smaka är ledord för dumpstrare
Dumpstring blir alltmer populärt. Men finns det någon fara med att äta kasserad mat? FRIA tipsar om vad som är bra att tänka på för att minimera risken att bli dålig av maten.
Dumpstring, att ta vara på matvaror ur en container utanför en mataffär, uppmärksammas alltmer av media med följden att flera vill testa. Fördelarna är många; det är billligt, miljövänligt och sätter fokus på ett av våra stora miljöproblem: att mat som går att äta slängs.
Christina Lantz är mikrobiolog på Livsmedelsverket och poängterar att exempelvis datummärkning är en rekommendation från företagets sida om när produkten smakar som bäst.
– Bäst-föredatumet har en marginal och det är därför fullt möjligt att äta livsmedlet efter att det datumet gått ut. Det som många dumpstrar, som frukt, grönsaker, bröd går ofta att se om det är dåligt eller inte, säger hon.
Alla livsmedel har en säkerhetsmarginal, olika lång beroende på vilket livsmedel det handlar om. Här gäller det att se, lukta och smaka. Ser livsmedlet fräscht ut, inte luktar illa eller har en konstig smak så är det oftast fritt fram att äta utan risker.
– Årstiden har också betydelse. Det gäller att vara mer försiktig en varm sommardag då maten blir dålig snabbare jämfört med vinter, säger Christina Lantz.
Sista förbrukningsdag är någonting annat. Då ska man vara mer försiktig, rekommenderar Christina Lantz. Sista förbrukningsdag sätts på känsligare livsmedel och får inte saluföras efter det datumet.
En farhåga med mat som ligger relativt öppen i en container är att skadedjur kan ha kommit i närheten av maten.
Jan Jungerstam, biolog på Anticimex, tonar dock ned riskerna.
– Bara för att det varit en råtta i närheten av mat i en container behöver det inte betyda att maten är smittad eller blivit otjänlig. Det man ska akta sig för är om man ser spillning som däremot kan föra med sig smittoämnen, säger han.
Detsamma gäller exempelvis fåglar eller insekter.
– De innebär inga omedelbara hälsorisker för dumstrare, säger han.
Lisa i Göteborg har dumpstrat mat under lång tid och nästan uteslutande levt på dumpstrad mat under senaste året. Hon har aldrig blivit dålig av maten, men är också noggrann med vad hon plockar hem.
– Jag brukar kolla runtom så det inte ligger öppnade köttförpackningar eller något annat i närheten, då tar jag inte grönsakerna som ligger intill. Annars brukar vi kolla så maten ser fräsch ut, då är det inga problem att äta, det är ju mat som nyligen såldes inne i butiken, säger hon.
Lisa vill inte gå ut med sitt efternamn på grund av den juridiska gråzon som dumpstring befinner sig i.
Dumpstring
Dumpstring, sopdykning (försvenskat av engelskans "dumpster diving") eller friganism. Allt är benämningar på att ta till vara på mat som blivit slängd i exempelvis en container utanför en mataffär.
Rent juridiskt befinner sig dumstring i en gråzon. Bland annat finns ett fall från Umeå där två personer misstänktes för brottet egenmäktigt förfarande efter att ha dumstrat. Mat som ligger i en container utanför en matbutik tillhör enligt polisen fortfarande butiken.