Fria Tidningen

Rätt hygienarbete förhindrar magsjuka

Förskolor och skolor har kommit igång för hösten och då kommer ofta förkylningar och magsjukor som ett brev på posten.

Men enligt hygiensköterskan Marianne Bengtsson är många magsjukor helt i onödan och kan undvikas om personalen satsar hårt på hygien.

Någon vecka på förskolan eller någon månad i skolan, sen börjar symptomen komma för många barn. Rinnande näsor, feber eller i värsta fall magsjuka och kräkningar.

Enligt en dansk studie drabbas förskolebarn av 30 procent fler virusinfektioner än barn som är hemma.

– Förskolan är en onaturlig miljö med många små barn samlade på en liten yta, därför bör man ta hygienfrågan inom förskolan på allvar, säger Marianne Bengtsson, hygiensköterska som sedan 2006 driver hygienprojekt på Göteborgs förskolor.

Barn behöver bygga upp sitt immunförsvar, därför är ett antal förkylningar nödvändiga för att kroppen ska kunna stå emot framtida virusangrepp. Men ständiga utbrott av vinterkräksjukan och andra magsjukor bygger inte upp barnens immunförsvar.

– Vinterkräksjukan ger inget framtida skydd alls, säger Marianne Bengtsson.

Framför allt är det de minsta barnen som drabbas hårdast av återkommande virusangrepp.

– Äldre barn klarar sjukdomarna bättre. För de minsta är riskerna större. Förkylningar och influensa kan leda till lunginflamation och så vidare, säger Marianne Bengtsson.

Socialstyrelsen har undersökt hygienrutiner och hur man förebygger smitta på 3 564 förskolor i 197 av landets kommuner. Undersökningen visar stora brister i rutiner och brist på utbildning kring hygien för personalen. På omkring hälften av landets förskolor utbildas inte personalen alls i hygienrutiner och hur man förebygger smitta.

– Det är allvarligt. Kunskap är mycket viktigt för att kunna arbeta förebyggande och bryta smittvägarna. Det är också viktigt att barnen lär sig bra rutiner från början, säger Heléne Gårdebrink, projektledare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Hygienprojektet i Västra Götaland är unikt och kommer att utvärderas om några veckor. Men Marianne Bengtsson kan redan nu säga att det är magsjuka som främst går att förhindra.

– Virusangrepp som ger förkylningar är svårare, men bland magsjukor märker vi en markant nedgång hos de förskolor som jobbar aktivt med hygienfrågor.

Det är inga mirakelkurer hon förordar, utan rena händer bland personal och barn och goda rutiner vid bland annat blöjbyte räcker långt.

Det yttersta ansvaret för att barn inte smittas i onödan ligger på förskolan, tycker Marianne Bengtsson.

– Förskolan har ansvar för att barn inte vistas i en miljö som är farlig för dem. Det är viktigt att det finns nedskrivna rutiner kring hygien, annars blir det mycket var och ens tyckande, säger Bengtsson.

Men ett stort ansvar ligger också på föräldrarna att inte lämna sjuka barn.

Barn som vistas mycket utomhus bör teoretiskt sett hålla sig friskare än andra barn, även om det är svårt att hitta studier som visar just det, enligt Bengtsson.

Fakta: 

Fakta:

Såhär minskar du risken för att ditt barn smittas av infektioner som finns på förskolan:

Förkylning

Förkylning är svår att undvika eftersom den smittar någon dag innan den bryter ut. Att vara utomhus minskar risken. Barnet bör vara hemma så länge det har feber. Det ska inte gå till förskolan om det inte orkar med dagens aktiviteter.

Maginfluensa

Var noga med att tvätta händerna efter toalettbesök. Tvätta händer och skötbord med tvättsprit vid blöjbyte.

Höstblåsor

Symtomen märks först en tid efter att smittan spridits. Var noga med hygienen, tvätta händerna regelbundet och undvik i möjligaste mån närkontakt med den smittade. Låt barnet vara hemma från förskolan om det har feber och/eller är hängigt.

Springmask

Var noga med att tvätta händerna. Se till att barnets naglar är korta. Duscha barnet varje dag. Tvätta stjärten noga med vatten men undvik tvål. Byt kläder och lakan ofta. Det finns medicin att köpa receptfritt på apoteket. Det är bra om barnet får en första dos medicin innan det går till förskolan. Barnet kan vara på där om personalen känner till smittan.

Streptokocker

Barnet bör ha inlett sin antibiotikakur och ätit medicin i två dagar innan det går tillbaka till förskolan igen, om allmäntillståndet tillåter. Låt barnet var ute mycket, undvik storsamlingar och tvätta leksaker som barnet stoppar i munnen.

Svinkoppor (impetigo)

Hudutslagen ska vara helt torra innan barnet går till förskolan. Att barnet tvättar händerna noga och är ute mycket kan minska smittspridning.

Källa: Stockholms läns landsting

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2025 Fria.Nu