Fria Tidningen

Fotbollsbögen kan få spela i Göteborg

Med sin pjäs Fotbollsbögen vill skådespelaren Mårten Svedberg synliggöra homofobin inom fotbollen och väcka debatt om tränarnas ansvar.

Intresset för pjäsen har varit svalt bland elitklubbarna, men nu diskuterar Göteborgs Idrottsförvaltning ett eventuellt samarbete.

Då Mårten Svedberg började lansera Fotbollsbögen under 2008/2009 kontaktade han många fotbollsklubbar och erbjöd sig att komma till deras klubbhus och spela sin pjäs gratis i omklädningsrummen. Han gjorde även upprepade, men i stort sett verkningslösa, försök att etablera ett samarbete med Svenska fotbollförbundet.

– Det är först i efterhand jag insett vilket motstånd som fanns inom förbundet. Det är tråkigt då alla som sett pjäsen anser att detta är något som både idrottsledare och spelare behöver se, och att förbundet skulle vinna på att använda pjäsen i utbildningssyfte. Dessvärre har många av de som har makten att påverka valt att fortsätta behandla homofobin som en ickefråga, säger han.

 

På grund av en anställning på Dalateatern i Falun har Svedberg valt att ta en paus från Fotbollsbögen under hösten. De senaste månaderna har han dock etablerat en kontakt med Linus Kron på Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg som vill att han ska spela pjäsen för deras personal samt idrottsföreningar inom kommunen. Kron har även förankrat idén hos Västsvenska idrottsförbundet, och hans och Svedbergs förhoppning är att de ska kunna få till ett samarbete under våren 2011.

– Det vore verkligen jättebra och glädjande om ett sådant samarbete kan bidra till att väcka debatt kring frågan, säger Svedberg som skrev pjäsen själv efter en sommar som ledare på ett fotbollskollo. Den hårda jargongen och användandet av ord som ”fitta, bögjävel och hora” från tioåringar gjorde att han såg tillbaka på sin egen uppväxttid och erfarenheter från lagsporten och insåg att jargongen var precis densamma nu som då.

– Problemet är att de som växte upp med en homofobisk jargong nu är dagens idrottsledare och själva agerar på ett sätt som befäster stereotyper istället för att utmana dem. Det är ganska otäckt att det i dag inte krävs någon pedagogisk utbildning för att bli tränare inom svensk idrott, säger han.

 

En av Svedbergs målsättningar med Fotbollsbögen är därför att pjäsen ska kunna användas som ett komplement i olika utbildningsfaser inom idrottspedagogiken. Han anser personligen att teater har en helt annan inverkan på människor än information på ett papper och att föreställningen därför kan öppna för diskussioner kring både stereotypbildning i allmänhet och homofobi i synnerhet.

Pjäsen Fotbollsbögen handlar om vad som händer då en lagkamrat – den tuffa mittfältsstrategen, tacklaren och lagkaptenen – visar sig vara homosexuell. I dagsläget finns inte en enda öppet homosexuell bland Sveriges 600 manliga elitfotbollsspelare; en statistiskt omöjlig ekvation. Svedberg själv tror att bristen på manliga homosexuella förebilder bör sökas just i hur fotbollsspelare får lära sig att se på sig själva och på kvinnor.

– Det är ett alfahanneideal som råder, även inom damfotbollen. För kvinnliga fotbollspelare har detta fått konsekvensen att det tas för givet att de är flator då ”riktiga tjejer” inte förväntas kunna spela fotboll. Många av de tjejer jag pratat med i skolor och på klubbar berättar att det är vanligt att istället överdriva sin femininitet och klä sig extra tjejigt för att undvika att bli kategoriserade, säger Mårten Svedberg.

 

Själv är han övertygad om att fotbollen skulle tjäna på att tabut kring homosexualitet luckrades upp, och att det är tränarnas och andra förebilders ansvar att ta tag i frågan.

– Det stora problemet i dag är dessvärre att många av ledarna inte vill erkänna att det finns ett problem. Just därför är det viktigt att dessa får utbildning så att misstagen inte upprepas, säger han.

 

Svedberg får medhåll av Linus Kron på Göteborgs Idrotts- och Föreningsförvaltningen.

– Det är dessvärre en vanlig inställning från många idrottsklubbars sida att homofobi inte existerar i deras föreningar. Just nu finns dock ett tillfälle att föra upp dessa frågor på dagordningen då Riksidrottsförbundet börjat driva många hbt-frågor.Vi är imponerade av Fotbollsbögen som vi tycker har ett bra budskap och värdefull information och hoppas därför att vi får till ett samarbete med Svedberg under våren, säger han.

Fakta: 

Mårten Svedberg

Yrke: Skådespelare och manusförfattare. Är för tillfället kontrakterad till Dalateatern i Falun

Ålder: 29 år

Idrottsbakgrund: Har spelat fotboll och handboll

Aktuell: Spelar pjäsen Fotbollsbögen för intresserade klubbar. Kan komma att inleda ett samarbete med Göteborgs Idrotts och föreningsförvaltning och Västsvenska idrottsförbundet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Kvinnorna stämplas som sjuka”

Ska kvinnor med höga halter av testosteron tvingas till medicinering för att få tävla mot andra kvinnor? Ja, menar Internationella olympiska kommittén och internationella friidrottsförbundet. Nej, anser idrottsfilosofen Claudio Tamburrini som nyss fått anslag för att forska i ämnet.

Fria Tidningen

Idrotten diskriminerar unga homosexuella

Unga homo- och bisexuella personer utestängs från idrotten. Bland killar är det nästan dubbelt så stor andel heterokillar som motionerar jämfört med andelen homo- eller bisexuella killar, visar unika siffror från Ungdomsstyrelsen.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu