Fria Tidningen

”Många självmord kan förhindras”

Självmord är en av de största tragedierna som kan hända. Över två år har gått sedan folkhälsoministern uttalade en nollvision för självmord.

Totalt går självmordstalen nedåt, men för unga är siffran kvar på en konstant nivå sedan 90-talets början.

På nätet flödar tipsen på hur du finner modet att ta ditt liv. En enkel sökning på ordet “självmord” ger träffar på hundratals självmordsguider. Sjalvmord.com utger sig för att leverera “samhällskritik när den är som bäst” och inleder med en dikt där du uppmanas att ta ditt liv - för att rädda planeten.

Sedan följer sida upp och sida ned med genomgångar av hur du väljer rätt plats, tid och bygger upp rätt stämning kring ditt självmord. Ett avsnitt ägnas åt att “finna modet att dö” och här finns detaljerade beskrivningar av fördelar och nackdelar med olika sätt att dö på.

Som en stor motpol till detta finns Karolinska institutets avdelning Nationell prevention av suicid och psykisk ohälsa, Nasp, i Stockholm.

I samband med internationella suicidpreventiva dagen som var i går arrangerades ett seminarium med den senaste forskningen kring hur man förebygger självmord.

Britta Alin Åkerman, professor emerita och legitimerad psykolog och psykoterapeut, säger att många självmord går att förhindra.

– Om vi inte skulle tro på det kan vi ju lägga ned vår verksamhet. Det finns en myt om att det inte går att hjälpa den som bestämt sig, men det stämmer inte, säger hon.

För ett år sedan lanserade äldre- och folkhälsominister Maria Larsson en nollvision för suicid.

Viktigast för att närma sig nollvisionen är, enligt Alin Åkerman, att sprida kunskap. För att förhindra självmord bland unga gäller det att alla som kommer i kontakt med unga lär sig att se och reagera på de signaler som en självmordsbenägen person ger.

– Det gäller i högsta grad föräldrar och personal inom skolan, men även polis, fritidsgårdar och ledare i föreningar, säger hon.

Britta Alin Åkerman välkomnar regeringens satsning på fem miljoner på just utbildning för att förhindra självmord.

I projektet ingår att utbilda 1 000 personer på prov i två län. ”Särskilt angelägna yrkesgrupper är lärare, skolsköterskor och skolkuratorer samt fritidsledare och fältassistenter”, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Studien ska sedan utvärderas efter ett år för att eventuellt genomföras i resten av landet. Fokus ska ligga på ”att öka kunskapen om, och förståelsen för, självmordsprocessen, bedöma hjälpbehov och förmedla redskap att kunna bemöta en självmordsnära person och bidra till att han eller hon söker professionell hjälp.”

Samtidigt minskar regeringen resurserna i ”andra änden”. Inom bland annat psykiatrin, a-kassan och sjukförsäkringen har betydande försämringar skett under mandatperioden – något som påverkar antalet självmord enligt många bedömare.

- Själv har jag halkat tillbaks i ett destruktivt beteende och min sjukdom på grund av Alliansens sätt att behandla sjuka och arbetslösa. Så jobba i stället för att återställa arbetsrätten, A-kassan samt sjukförsäkringslagen, skriver en person i gruppen Nollvision för självmord, på Facebook.

Totalt är det omkring 1 500 personer som tar sitt liv varje år i Sverige. Av dem är omkring fem procent under 20. En förhållandevis låg siffra, men som till skillnad från övriga åldersgrupper inte sjunker.

– För ungdomar i dag är det mycket i deras livssituation som har förändrats. Det är mer påfrestningar och stress än tidigare. Även orsaker som arbetslöshet bland föräldrar påverkar, liksom valsituationen i skolan. Det kan tyckas att det är bra med många val, men för några unga fungerar inte det, säger hon.

Värst av allt är kanske när riktigt små barn begår självmord. I åldern under 10 år är det årligen omkring två barn som tar sitt liv.

– Det är så små tal så det går inte att dra generella slutsatser, men klart är att dessa barn inte mår bra i sin livssituation. Ofta handlar det om någon form av trauma som utlöser självmordet. Barn och unga har sämre möjligheter än vuxna att hantera plötsligt svåra händelser, säger Britta Alin Åkerman.

Danuta Wasserman, professor i psykiatri och suicidologi vid Karolinska institutet, skriver i en vetenskaplig artikel att ”avsaknaden av personer som kan vara förebilder vid hantering av svåra livssituationer bidrar till att en sårbarhet utvecklas hos barnet”. Hon skriver också att självmord både har en ärftlig och en miljöbetingad bakgrund.

Fakta: 

Fakta: Behöver du någon som lyssnar?

* Nationella hjälplinjen; 020-22 00 60. Alla dagar 13-22.

* Barnens rätt i samhället (BRIS); Barnens telefon 0200-230 230. Vuxnas telefon - om barn 077-150 50 50.

* Linje 59 - funderingar kring bi- och homosexualitet; 020-59 59 00

* SPES - för dig som förlorat någon anhörig; 08-34 58 73. Alla dagar 19-22

* Röda Korset; 0771-900 800. Alla dagar 14-22

* Jourhavande Kompis (röda korset); 020-222 444

* Jourhavande Medmänniska; 08-702 16 80. 21 - 06

På Karolinska institutets hemsida www.ki.se/nasp finns ett informationsblad med råd om hur man bäst hjälper en självmordsbenägen person.

Källa: Karolinska institutet

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2025 Fria.Nu