Inledare


Linus Brohult
Fria Tidningen

Frihandelns mörka baksida

Politiska och fackliga demonstrationer i Kina hör inte till vanligheterna. Men på senare tid har det inträffat allt oftare i södra Kina. Det handlar om de prylar som vi så gärna konsumerar här i västvärlden – laptops, och inte minst mobiltelefoner.

För några månader sedan gick till och med anställda på en kinesisk fabrik som tillverkar skärmar till Iphone ut i strejk, efter att många anställda blivit svårt fögiftade av kemikalier vid tillverkningen. Efter strejken och de våldsamma protesterna försökte kinesiska myndigheter avfärda konflikten med att ingen anställd faktiskt hade dött, och de 47 som blivit svårt förgiftade nu fick vård på sjukhus.

Problemet är bara att det är så här våra prylar produceras i dag. På 90-talet tillverkades fortfarande mobiltelefoner i Sverige. Det är avlägset nu. I stort sett allt tillverkas i Kina, oavsett om det handlar om Apple Iphone, Sony Ericsson eller Nokia.

Det handlar om ett systemfel i frågan om vem som har ansvaret för att människor arbetar under omänskliga villkor. Upp till 12 timmars arbetstid per dag, och arbete sex eller sju dagar i veckan är vad det ofta handlar om. Under denna tid utsätts arbetarna ofta för mycket farliga kemikalier.

Frågan om kemikalierna är intressant i sig. Greenpeace har nu i flera år producerat rapporter om användandet av onödiga och farliga kemikalier vid produktion av IT och mobiler. Ändå används de fortfarande i hög utsträckning.

I Hong-kong krävde demonstranter härom veckan en bojkott av nya Iphone. På Iphone-fabriken i Shenzhen i södra Kina har tio anställda på senare tid gått så långt att de tagit sitt liv på grund av arbetsförhållanden och press när man under den senaste tiden har fått arbeta extra hårt för att bygga upp Apples lager av nya Iphone 4.

Företaget Foxconn, som tillverkar Iphone i Kina, tillverkar även flera telefoner åt Sony Ericsson. Efter självmordsvågen på Iphone-fabriken framkom nyligen att en anställd där tjänar ungefär 1 000 kronor i månaden. I samband med uppmärksamheten har nu Foxconn gått med på att höja lönen med cirka 300 kronor.

Det intressanta är vad som hände på de kinesiska aktiebörserna när Foxconn gjorde denna eftergift åt den internationella opinionen. Foxconn-aktien rasade rejält, med cirka tio procent. Aktiemarknaden gillar uppenbarligen inte bättre villkor för arbetarna.

Apple tjänade det senaste året nittiosju tusen miljoner kronor. 97 miljarder alltså. Det är enorma summor, och Iphone har blivit företagets viktigaste produkt. Västländerna svämmar över av dessa nya avancerade mobiltelefoner. Borde inte en rimlig slant av alla tusenlappar som betalas för varje produkt faktiskt hamna hos dem som sätter ihop prylarna?

Det tragiska är att de omänskliga villkoren på fabrikerna där IT-produkterna tillverkas är kända sedan länge, i otaliga rapporter. Så vems fel är det att det inte blir bättre? Någonstans borde helt enkelt våra mobiltillverkare ta ansvar för att låta de telefoner som vi betalar många tusenlappar för faktiskt tillverkas på schyst sätt.

Att mobiltillverkarna inte tar det ansvaret beror förstås på hur marknadsekonomin fungerar. Man ska till varje pris minimera kostnader och maximera intäkter. Är det lagligt att hålla anställda under vidriga villkor till eländigt låga löner så gör man det helt enkelt.

Någonstans borde dessa skamlösa företag tvingas att göra mer rätt. Vi ställer lagliga krav på vilka kemikaler produkter som säljs här får innehålla. Det borde också ställas krav i lagen (svensk eller europeisk) på hur prylarna producerats.

Men det bryter mot själva grundvalarna i frihandelns ideologi, som bland annat är inskriven i EU:s grundlag. Det är dags att vi slutar blunda för dessa baksidor av den globala marknadsekonomin. Inte minst när vi ser vilken roll vår vardagskonsumtion spelar i världen.

ANNONSER

© 2023 Fria.Nu