Greenpeace blockerar Vattenfall
Greenpeaces blockad av Vattenfalls huvudkontor i centrala Stockholm fortsatte hela natten. Sedan tidigt på onsdagsmorgonen är ingångarna blockerade i en protest mot företagets kol- och kärnkaftssatsningar.
– Vi har låst alla ingångar, helt enkelt. De ska inte komma in och bedriva den här verksamheten, säger Ludvig Tillman, talesperson i energifrågor på Greenpace.
Aktivisterna har hittat sju ingångar som de låst och på Vattenfalls fasad har klättrare satt upp banderoller med texten ”Maud – ställ om Vattenfall. Ingen kärnkraft, inget kol”. Greenpeace plan är att hindra personalen från att komma in, tills Vattenfalls årsstämma äger rum på torsdagen.
– Då lämnar vi över ansvaret till Maud Olofsson. Årsstämman är ett bra datum, då kan hon komma med nya direktiv till Vattenfall. Det här är ju ett verktyg för den svenska regeringen, och kanske det bästa de har, att inte bara påverka Sverige utan hela Europa i en mer klimatvänlig riktning.
Polisen har kommit till platsen, men enligt Edvard Lind, biträdande presschef på Vattenfall, kommer företaget inte att säga till om att aktivisterna förs bort.
– Nej, det gör vi inte. Vi har omlokaliserat oss. Det mesta går att lösa trådlöst.
De anställda har hittills sett lite sura ut, berättar Ludvig Tillman, men inte mer. Han menar att de lama reaktionerna från de anställda beror på att många vet med sig att Vattenfall är inne på fel spår. 80 procent av Vattenfalls investeringar de senaste åren har gått till kol- och kärnkraft.
– Många av de anställda vet att det inte är hållbart att investera i kol- och kärnkraft.
På Vattenfall förstår man, enligt Edvard Lind, oron för klimatförändringarna.
– Vi jobbar stenhårt på att minska klimatpåverkan, men vi har ju lite olika ingång i det här. Det finns inga förutsättningar att ersätta kolkraft i en del länder i Centraleuropa och de saknar förutsättningar till vattenkraft.
Samtidigt, påpekar han, måste Vattenfall ha den lönsamhet som kommer med kärn- och kolkraft.
– Har vi inte lönsamhet kan vi inte investera i vind- eller vågkraft, eller i forskning om annan förnybar energi, säger Edvard Lind.
I mars presenterade regeringen de nya ägardirektiven för Vattenfall, vilka inte innebar någon minskning i satsningarna på kol- och kärnkraft.
– Det som är så jobbigt och som vi måste övervinna är att Vattenfall sitter fast i en ohållbar verksamhet. Det är därför vi behöver politisk styrning, säger Ludvig Tillman.
Vi har sökt Maud Olofsson för en kommentar, och fått svaret att ingen på näringsdepartementet vill uttala sig i frågan.