Fria Tidningen

Klimataktivister inför rätta i Köpenhamn

I dag inleds rättegången mot de sju aktivister som står åtalade för protestaktioner i samband med klimatmötet i Köpenhamn. Först att höras är australiensiska Natasha Verco och amerikanske Noah Weiss, åtalade för att ha planerat inbrytningsförsöket mot toppmötesarenan Bella Center den 16 december.

Aktionen Reclaim power anordnades av ett flertal organisationer med företrädare på plats i Bella Center, däribland Climate justice network och Climate justice action, två paraplyorganistioner för ett 60-tal miljöorganisationer.

Tillsammans ville de forcera grindarna till Bella Center för att där hålla ett folkmöte om klimaträttvisa tillsammans med delegater från länder i Syd och representanter för sociala rörelser. Omkring 2 000 demonstranter deltog i aktionen men lyckades inte ta sig förbi polisens avspärrningar.

Många av organisationernas åtalade fick dock aldrig möjligheten delta i aktionen eftersom de greps några dagar innan i preventivt syfte.

Natasha Verco, som greps då hon var ute och cyklade, står nu åtalad för att ha planerat civil olydnad och organiserat upplopp, och riskerar upp till sex månaders fängelse och utvisning ur Danmark.

– Det är ironiskt att man klandrar länder som Kina för att slå ner hårt på demonstranter och systemkritiker. Det är precis vad som pågår i Danmark just nu med dessa ogrundade anklagelser mot aktivister, säger Natasha Vecro till danska nyhetssidan Modkraft.

Åtalen mot de sju aktivisterna faller till stor del under den omstridda lymmellagen som instiftades för att kriminalisera civila olydnadsaktioner under klimattoppmötet. Straffet för att hindra polisens arbete höjdes från dagsböter till 40 dagars fängelse, och polisen gavs möjligheten att frihetsberöva människor i upp till tolv timmar. Många kritiska röster har höjts mot lagstiftningen, framför allt gällande preventiva gripanden. Det har även ifrågasatts huruvida lymmellagen äventyrar yttrandefriheten, och många menar att den är ett led i en skrämselkampanj med syfte att avskräcka folk från att organisera demonstrationer.

Det har även uttryckts en rädsla för att lagen ska få genomslag i andra europeiska länder.

– Lagen är helt utan proportioner, och antalet preventiva gripande under toppmötet visar att den inte fungerar. Om människor som bara syftat till att delta i fredliga demonstrationer grips innebär detta ett problem för vår rättssäkerhet, säger Ida Thuesen vid danska Amnesty.

Det är dock inte bara aktivister som anklagas för brott under toppmötet.

Av de runt 1 915 personer som greps har 225 vänt sig till domstol för att få en prövning av sättet de blev behandlade av polisen.

Många av anmälningar gällde demonstrationen den 12 december, då hundratals demonstranter tvingades sitta på en iskall Amagerbrogade i timmar utan att ens få gå på toaletten.

Den danska rättsgruppen Rusk samlar in anmälningar, men det är osäkert om och när dessa kommer att tas upp i rätten.

Fakta: 

<h2>Läs mer om aktionen Reclaim Power <a title="Vingklippt folktoppmöte" href="http://www.fria.nu/artikel/81940" target="_blank">här</a> och <a title="Bryska poliser stoppade olydig demonstration" href="http://www.fria.nu/artikel/81941" target="_blank">här</a>. Läs mer om preventiva gripanden under klimatmötet&nbsp;<a title="Talesman för aktivistnätverk gripen" href="http://www.fria.nu/artikel/81888" target="_blank">här</a>.&nbsp;</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rika länder bromsar klimatarbete

I fredags avslutades ännu en vecka av internationella klimatförhandlingar i Bonn i Tyskland. Men forskare och miljöorganisationer menar att få framsteg kan göras så länge ledande politiker dansar efter den fossila bränsleindustrins pipa.

Fria Tidningen

”De kom till Durban för att begrava Kyoto”

Aktivister från hela kontinenten deltog på lördagen i en färgsprakande demonstration för ett bindande klimatavtal och för en rättvis klimatfond. Men förhoppningarna om ett genombrott under mötet är fortsatt låga.

– Det är verkligen orättvist – Afrika lider mest av klimatförändringarna, och nu begraver de det enda bindande avtalet här, säger den sydafrikanske forskaren Kamoji Wachiira.

Fria Tidningen

Aktivister sätter press på klimatmötet

Aktivister från hela Afrika har strömmat till Durban för att sätta press på de utvecklade länderna att minska sina utsläpp och ge stöd till utvecklingsländer så att de kan anpassa sig till klimatförändringarna. Att regeringarna kommer överens om ett bindande avtal är den allra viktigaste frågan, menar många aktivister.

Fria Tidningen

Aktivister mobiliserar inför COP17

På måndag inleds FN:s klimattoppmöte COP17 i Durban. Sydafrikas civila samhälle har sedan länge samordnat sig för att kunna föra fram sina krav på ett kraftfullt sätt. Det rör sig om både gräsrötter och grupper som får officiellt stöd – alla vill vara med och påverka.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu