Klimataktivister inför rätta i Köpenhamn
I dag inleds rättegången mot de sju aktivister som står åtalade för protestaktioner i samband med klimatmötet i Köpenhamn. Först att höras är australiensiska Natasha Verco och amerikanske Noah Weiss, åtalade för att ha planerat inbrytningsförsöket mot toppmötesarenan Bella Center den 16 december.
Aktionen Reclaim power anordnades av ett flertal organisationer med företrädare på plats i Bella Center, däribland Climate justice network och Climate justice action, två paraplyorganistioner för ett 60-tal miljöorganisationer.
Tillsammans ville de forcera grindarna till Bella Center för att där hålla ett folkmöte om klimaträttvisa tillsammans med delegater från länder i Syd och representanter för sociala rörelser. Omkring 2 000 demonstranter deltog i aktionen men lyckades inte ta sig förbi polisens avspärrningar.
Många av organisationernas åtalade fick dock aldrig möjligheten delta i aktionen eftersom de greps några dagar innan i preventivt syfte.
Natasha Verco, som greps då hon var ute och cyklade, står nu åtalad för att ha planerat civil olydnad och organiserat upplopp, och riskerar upp till sex månaders fängelse och utvisning ur Danmark.
– Det är ironiskt att man klandrar länder som Kina för att slå ner hårt på demonstranter och systemkritiker. Det är precis vad som pågår i Danmark just nu med dessa ogrundade anklagelser mot aktivister, säger Natasha Vecro till danska nyhetssidan Modkraft.
Åtalen mot de sju aktivisterna faller till stor del under den omstridda lymmellagen som instiftades för att kriminalisera civila olydnadsaktioner under klimattoppmötet. Straffet för att hindra polisens arbete höjdes från dagsböter till 40 dagars fängelse, och polisen gavs möjligheten att frihetsberöva människor i upp till tolv timmar. Många kritiska röster har höjts mot lagstiftningen, framför allt gällande preventiva gripanden. Det har även ifrågasatts huruvida lymmellagen äventyrar yttrandefriheten, och många menar att den är ett led i en skrämselkampanj med syfte att avskräcka folk från att organisera demonstrationer.
Det har även uttryckts en rädsla för att lagen ska få genomslag i andra europeiska länder.
– Lagen är helt utan proportioner, och antalet preventiva gripande under toppmötet visar att den inte fungerar. Om människor som bara syftat till att delta i fredliga demonstrationer grips innebär detta ett problem för vår rättssäkerhet, säger Ida Thuesen vid danska Amnesty.
Det är dock inte bara aktivister som anklagas för brott under toppmötet.
Av de runt 1 915 personer som greps har 225 vänt sig till domstol för att få en prövning av sättet de blev behandlade av polisen.
Många av anmälningar gällde demonstrationen den 12 december, då hundratals demonstranter tvingades sitta på en iskall Amagerbrogade i timmar utan att ens få gå på toaletten.
Den danska rättsgruppen Rusk samlar in anmälningar, men det är osäkert om och när dessa kommer att tas upp i rätten.
<h2>Läs mer om aktionen Reclaim Power <a title="Vingklippt folktoppmöte" href="http://www.fria.nu/artikel/81940" target="_blank">här</a> och <a title="Bryska poliser stoppade olydig demonstration" href="http://www.fria.nu/artikel/81941" target="_blank">här</a>. Läs mer om preventiva gripanden under klimatmötet <a title="Talesman för aktivistnätverk gripen" href="http://www.fria.nu/artikel/81888" target="_blank">här</a>. </h2>