Billig sojaimport bidrar till sjukdomar och skövling
Svensk import av sojabönor och nötkött från Brasilien bidrar till skövlad regnskog i Amazonas och slavliknande förhållanden för arbetare. Det visar en granskning som Swedwatch gjort tillsammans med Latinamerikagrupperna och Miljöförbundet jordens vänner. Samtidigt rapporterar Sveriges radio att i Sverige förbjudna växtgifter som används i brasiliansk sojaproduktion förgiftar tusentals varje år.
Brasilien är i dag världens största köttexportör och näst största sojaproducent. Men produktionen av kött och soja sker ofta under förhållanden som är skadliga för människor och bidrar till skövlingen av regnskog. På boskapsfarmerna förekommer en modern form av slaveri, och på sojaplantagen används bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige. Ursprungsbefolkningen trängs undan av mark som bereds till boskapsbete.
Någonting som svenska företag bidrar till via importen av kött och soja.
– Kött- och sojaproduktionen i Amazonas får konsekvenser både lokalt för människor, djur och natur, men även för hela det globala klimatet, säger ordförande för Latinamerikagrupperna Francisco Contreras i ett uttalande.
Det finns stora skillnader mellan företagens etik- och hållbarhetsarbete. Swedwatchs rapport visar att den största importören, Lantmännen, tar in soja som blivit besprutad med gifter förbjudna i Sverige sedan 30 år tillbaka. Importören Svenska foder saknar etik- och miljöpolicy helt.
– Det är absolut nödvändigt att företagen har gedigna etiska policies, att de utför oberoende kontroller av sina leverantörer och att resultaten sedan offentliggörs. Inget av företagen lever upp till dessa krav i dag, säger Francisco Contreras.
Wanderley Pignati är professor på universitetet i Cuiaba och en av de främsta experterna på bekämpningsmedel i Brasilien. Enligt Sveriges radio visar Pignatis beräkningar att omkring 300 000 människor varje år blir förgiftade när de kommer i kontakt med de giftiga bekämpningsmedlen. Försäljningen av medlen har trefaldigats på sex år och forskning visar på dramatiska ökningar av cancerfall och missbildningar i områden där soja odlas.
Lantmännen har hittills inte importerat den certifierade soja som odlas utan de i Sverige och fler andra länder förbjudna bekämpningsmedlen. Clas Johansson, chef för hållbarhetsarbetet på Lantmännen, säger till Sveriges radio att det är en kostnadsfråga – ett högre pris på djurfoder skulle påverka priset på svenskt kött avsevärt.