Fria Tidningen

Suverän Pirinensamling

När Kvarteret Kniven, en samlingsvolym över Joakim Pirinens 1980-tal, kom 1989 utnämndes den av Expressens kulturredaktion till årtiondets bästa svenska bok. När Galago nu, 20 år senare, ger ut en nyutgåva har originalets redan imponerande 256 sidor utökats till 416 för att kunna härbärgera även delar av Pirinens 1990-talsproduktion.

Att läsa dem i följd är både upplysande och en smula utmattande. Det är intressant att se de återkommande karaktärerna utvecklas i takt med sin tecknare, samtidigt som Pirinens fantasi och mångfald kan övermanna även den mest ambitiöse läsare.

Lyckligtvis är Kvarteret Kolossen dels bläddervänlig, dels uppbyggd efter en tematisk istället för kronologisk ordning som gör att den aldrig känns statisk. Att serierna dessutom kompletteras med otaliga illustrationer vars spännvidd tycks pendla mellan grafisk konst och telefonklotter, gör att boken känns än mer levande, som ett fönster genom vilket det går att fånga en glimt av Pirinens ritbord.

Över de första stapplande stegen och via djärva formexperiment fram till den framträdande position inom sitt skrå konstnären nått varierar givetvis kvaliteten. Men topparna är både så många fler och så mycket högre än dalarna är djupa. När Pirinen är som bäst är han helt enkelt osannolikt bra.

Detta är en bok för såväl beundraren som den oinvigde. Själv gläds jag åt att se allt material om Dom små rackarna samlat mellan två pärmar, samt åt de självbiografiska serierna från barndomen.

Den som googlar kan hitta denna vackra volym för under 200 kronor. Det är kanske den bästa investering som går att göra såhär i nollnolltalets sista flämtande timmar.

Fakta: 

Serier

Kvarteret Kolossen

Tecknare Joakim Pirinen Förlag Galago

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Världspolitiken som tragedi och fars

På världssamfundets politiska arena utspelas en maktkamp mellan hökar och fredsduvor. USA:s president och Storbritanniens premiärminister vill kriga, men måste först besegra motståndet inom de egna administrationerna. Och mitt i denna konflikt hamnar Simon Foster (Tom Hollander), en brittisk biståndsminister som har mycket att lära om mediehantering.

Fria Tidningen

Med litteraturen som livlina och försoning

”En av de verkligt stora grafiska romanerna, jämförbar med Marjane Satrapis Persepolis eller Art Spiegelmans Maus”, skriver förlaget om Alison Bechdels Husfrid, som tre år efter utgivningen i USA nu iklätts svensk språkdräkt. Det är ett minst sagt anspråksfullt påstående, och det gjorde mig redan från början skeptisk.

Uppsala Fria

Bromander låter tuschen styra intensiteten

Henrik Bromander, som för Fria Tidningars räkning nu tecknar serien Kidnappningen, har gjort skönlitterär debut. Och med risk för att låta viktig – något man kanske undantagsvis kan tillåta sig då man följt en upphovsmans produktion (nästan) från början – är Det händer här i stort sett exakt vad jag väntat mig.

Fria Tidningen

Handboken – politisk folkbildning i serieform

Handboken är onekligen en passande titel på Karolina Bångs debut. Hon har såväl journalistiska som folkbildande ambitioner. Tecknade berättelser om politiska rörelser som Riot grrls och Queer nation, baserade på dokumentärt material, blandas med rena instruktionsmanualer om polyamori och ickenormativa relationer.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu