Stockholms Fria

Kulturhuset Cyklopen nedbränt

Det frihetliga kulturhuset Cyklopen har brunnit ner till grunden. Polisen rubricerar ärendet som mordbrand.

Strax efter 19.00 i dag larmades räddningstjänsten om brand i det frihetliga kulturhuset Cyklopen i Högdalen. En halvtimme senare hade huset – som består av containerväggar sammanbyggda av tak, golv och våningsplan i trä – brunnit ner till grunden.
– Det är helt oanvändbart, säger Victor Marx från Kulturkampanjen, som befinner sig på platsen.
– Jag tror inte ens att man skulle kunna använda containrarna igen. Det är bara att börja om från början igen, om vi nu bestämmer oss för att göra det. Just nu känns det bara overkligt.
Kulturkampanjens medlemmar hade verksamhet i huset fram till klockan 17.00. Några timmar efter att de lämnade huset har någon, enligt Stockholms brandsförsvar, sannolikt anlagt branden.
– Brandkåren säger att det måste vara måste vara anlagt, annars skulle det inte ha brunnit ner så snabbt, säger Victor Marx.

Polisen arbetar utifrån samma teori.
– Man har inlett förundersökning om mordbrand, och när eftersläckningsarbetet är klart kommer platsen att spärras av för teknisk undersökning, säger inspektör Towe Hägg vid länskommunikationscentralen.

Cyklopen invigdes hösten 2007. Då hade Kulturkampanjen ägnat ett drygt år åt att bygga huset, vilket i sin tur föregåtts av flera års politisk kamp genom bland annat ockupationer och förhandlingar med lokalpolitiker.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu