Tjejer ska inte flöjta runt
Vaccin mot cancer, det låter nästan för bra för att vara sant. Men sedan något år tillbaka finns vaccin mot det virus som orsakar livmoderhalscancer. Så småningom kanske vi således slipper de förnedrande cellprovstagningarna hos barnmorskor som är noggranna med att tala om att risken för livmoderhalscancer ökar med antalet sexpartners. Och det är väl sant. En barnmorska tillade en gång barskt att nunnor aldrig drabbas. Nunna eller cancerpatient. Nu slipper vi välja!
När man tänker närmare på saken är det en smärre sexuell revolution à la p-piller vi står på tröskeln till. P-piller som till nästan hundra procent reducerade risken för graviditet gjorde sex betydligt mer ångestfritt och okomplicerat, hävdar kvinnorna som var med. Moralens väktare varnade för moraliskt förfall och gränslös lössläppthet. Det är runt 40 år sedan. Men väktarna lever kvar och fortsätter sina vaktrundor.
”Det är viktigt att tjejerna inte flöjtar runt”, slår Charlotta Lindén, som arbetar på Centrumkliniken i Stockholm som ger vaccinet, fast i gratistidningen Mitt i Vasastan. ”Men man vill ju göra vad man kan för sina barn”, tillägger hon barmhärtigt.
Och visst, även med p-pillerkartan i ena handen och vaccinet i den andra, så har vi fortfarande kvar det kanske värsta: hiv. Men säg det då, Charlotta.
Klart barnen som du vill göra vad du kan för ska flöjta runt. Ut i sommarvärmen och flöjta på bara! Men gör det nyktra, en ny studie från förra året visar att kvinnor som dricker ett eller två små glas alkohol om dagen löper 32 procents högre risk att utveckla bröstcancer. Tre eller fler glas ökar risken med över 50 procent. Tumregeln är som vanligt: allt roligt är farligt. Men alla vill ha kul. Folkhälsoarbetets dilemma i ett nötskal.
Utöver moralpredikningar finns det tyvärr två till, större problem, med vaccinet mot livmoderhalscancer. För det första ingår vaccinet inte i vaccinationsprogrammet, och får därför bekostas av patienterna själva. För flickor mellan 13 och 17 får kostnaden åtminstone räknas in i högkostnadsskyddet för läkemedel. Vad det kostar? 1 500–1 800 per dos, och det behövs tre doser. Det är inte svårt att lista ut att cancer eller inte mycket väl kan komma att bero på samhällsklass.
Att högkostnadsskyddet bara gäller upp till 17 års ålder är en annan lustig detalj. Vad händer sen? Giftermål och livslång trohet till en lika trogen man månne?
För det andra finns ett märkligt fokus på just flickor. Varför inte vaccinera pojkarna? Resultatet blir detsamma. Men kvinnors kön, sexualitet och fortplantning är som vanligt våra egna ”problem”.