Fria.Nu

Giftiga kemikalier i produkter för barn

Affärer runt om i världen säljer dagligen barnprodukter som innehåller giftiga kemikalier. Det säger organisationen Greenpeace efter ett test som nyligen utfördes på deras begäran. Företagen förnekar ändå ofta att deras produkter innehåller gifter.

- Det är förkastligt och ansvarslöst. Vi har gjort analyser och gett ut rapporter i två-tre år som visar på att det finns produkter med giftiga kemikalier som innebär risker, säger Mikael Sjövall, informatör för Greenpeace.

Det oberoende laboratoriet TNO Enviroment and Geosciences i Nederländerna utförde tester på tolv olika produkter som i dag säljs i vanliga affärer, runt om i världen. I testerna upptäcktes ett flertal giftiga kemikalier.

Av produkterna som ingick i testet fanns till exempel leksaker, DVD-spelare, t-tröjor och hudsalvor för barn. De högsta halterna av giftiga kemikalier hittades i produkter som är avsedda för spädbarn och små barn.

I varor som till exempel leksakerna Spiderman Flip"n zip och Mattels Barbie Fashion hittades höga halter av organiska tennföreningar och ftalater.

Andra giftiga kemikalier som upptäcktes i och med det utförda testet var alkylfenoler och syntetisk mysk.

Vissa företag hävdar trots detta att deras produkter inte innehåller de funna kemikalierna.

- Vi får ofta standarsvaret från företag att det inte finns någon risk med deras produkt, trots att våra analyser visar motsatsen. Företagen är skyldiga att se till att de giftiga kemikalierna inte förekommer, säger Mikael Sjövall.

Företag som bland annat Nokia, Samsung och Puma har påverkats av Greenpeace arbete och beslutat sig för att avlägsna en rad farliga kemikalier från sin produktion.

De farliga kemikalierna som finns i produkterna lagras i den omgivande miljön, näringskedjan och i våra kroppar. De kan bidra till att hormonfunktioner rubbas, leda till cancer eller försvagad fertilitet.

- Det finns vissa kryphål som måste täppas till inom EU:s kemikaliepolicy, för att den ska bli bättre. Vi har ett kontor i Bryssel, där vi försöker att utveckla ett nytt lagförslag som är mer tydligt. Det nuvarande består av en väldigt svag formulering, som gör det hela till en tolkningsfråga, säger Mikael Sjövall.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Närmiljön viktig för barns utveckling

Det saknas insikt om närmiljöns betydelse för barns utveckling. Det konstaterar Mia Heurlin Norinder i sin studie om barns tillgång till närmiljön. Hon hoppas med sin studie på en förändring i samhället.

Frystorkning av kroppar minskar kvicksilverutsläppen

Kremering är i dag den vanligaste begravningsformen i Sverige. Men krematorier släpper ut en stor mängd kvicksilver, de svarar för minst en femtedel av landets totala utsläpp. Biologen Susanne Wiigh Mäsaks har presenterat idén om frystorkning som hon ser som ett miljövänligare alternativ till kistbegravning och kremering.

Apatiska flyktingbarn nekas amnesti

I går eftermiddag fattade riksdagen beslutet att neka amnesti till de cirka 150 apatiska flyktingbarn som för nuvarande befinner sig i Sverige. Beslutet togs efter en lång och känslofylld debatt. Med majoritet avgjorde moderaterna och socialdemokraterna förslaget, med 171 röster för och 124 emot. De fem andra partierna var emot ett avslag.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

© 2022 Fria.Nu