Sverige kovänder om GMO-majs
Två dagar innan omröstningen i EU ändrades direktiven om hur Sverige ska rösta ifråga om genmodifierad majs. En oberoende brittisk forskare har på uppdrag av tyska myndigheter granskat företaget Monsantos egna studier om genmajsen. På Greenpeace säger man att det bekräftar deras bild av att Jordbruksverket inte granskat beslutsunderlaget tillräckligt .
Den 15 september 2004 klättrade aktivister från Greenpeace upp på Jordbruksverkets byggnad i Jönköping. Samtidigt placerade andra aktivister en 20 fots-container vid
ingången till Jordbruksverket med texten 'Monsantoland'.
Bakgrunden är att EU i måndags skulle rösta om företaget Monsanto ska få exportera sin genmodifierade majs, MON 683, till EU. Mon 683 innehåller ett inbyggt växtgift och finns redan i dag på marknaden i USA och Kanada.
- Vi har länge protesterat mot att tilllåta försäljningen av MON 683 i Sverige. Undersökningar visar att om man ger råttor majsen ger det bland annat skador på lever, njurar, vita och röda blodkroppar och skadliga mängder blodsocker, säger Lennart Daléus, generalsekreterare i Greenpeace Nordic.
Greenpeace får inte tillgång till de cirka 1 000 hemligstämplade sidorna i akten om MON 683 som finns hos Jordbruksverket. Jordbruksverket samordnar GMO-ansökningar i Sverige. Verket motiverade beslutet om att inte lämna ut handlingarna med att det skulle kunna skada företaget Monsanto.
Greenpeace hade vid ett möte med Jordbruksverket samma dag som aktionen begärt att Jordbruksverket ska ompröva sitt tidigare beslut att bara lämna ut en miljö- och hälsoriskbedömning i ett ärende med genetiskt modifierad majs. Men Jordbruksverket stod fast i sitt beslut om att rösta för GMO-majset i EU.
- Riskbedömningen och vår egen granskning visar att majsen innebär en mycket liten risk för människors och djurs hälsa och miljön. Det materialet har vi lämnat ut. Vi har tidigare gått igenom ärendet mycket noga och eftersom det inte har framkommit några nya fakta under mötet i dag bedömer vi precis som tidigare att de vetenskapliga metoder och vissa data som begäran gäller inte får lämnas ut enligt sekretesslagen, säger Jordbruksverkets ställföreträdande generaldirektör Leif Denneberg i ett pressmeddelande.
Två dagar senare hade Jordbruksverket på Jordbruksdepartementets direktiv gjort en total kovändning i frågan. Instruktionerna till de svenska företrädarna i Bryssel löd: begär uppskov i första hand, annars lägg ner rösten.
- På fredag klockan 11 talade vi med den ansvariga tyska myndigheten. De har anlitat en oberoende brittisk forskare som haft synpunkter på Monsantos egen forskning. Tillsammans med andra länder sköt vi därför upp omröstningen till dess att vi har utvärderat de nya uppgifterna, säger David Kallander, sakkunnig på Jordbruksdepartementet.
- Det gör oss inte lugnare precis. Det visar bara att Jordbruksverket inte tillräckligt granskat beslutsunderlaget och att företagens bästa sätts framför allmänhetens, säger Lennart Daléus.