• Trion bakom podden 3-kaffe med hoppas att initiativet ska bidra till lyfta fram småskaliga producenter i Halland.
Landets Fria

Podd visar landsbygdens kreativitet

Anna Linton är en av grundarna till podcasten 3-kaffe med, där hon tillsammans med Marina Evertsson, Lovisa Jacobsson och Jennie Blomkvist intervjuar personer som är verksamma på den halländska landsbygden.

Vad är 3-kaffe med?

– I varje avsnitt så åker vi hem till en person här på landsbygden som kan sin grej väldigt bra. Det kommer att vara bland annat lantbrukare, småföretagare och hantverkare. Alla som vi möter i vår vardag här på landet. Det finns så många historier att berätta och vi har redan en lista på 100 personer som vi vill intervjua.

– Förr i tiden så var trekaffet en betydelsefull stund ute på landsbygden där man fick ta en liten paus från arbetet. I dagens samhälle har den nog rationaliserats bort men vi ville använda oss av den och erbjuda en kort paus och visa hur lantbruk, matproduktion och kreativitet på landsbygden ser ut.

Hur startade ni podcasten?

– Vi har sedan tre år tillbaka arrangerat Farmers market i Tvååker för att koppla samman folk från landet och staden. Vi tenderar att komma så långt ifrån moroten i dagens samhälle: vi har ingen koll på produktionen av det som vi konsumerar. Vi hade en förhoppning om att ändra detta, att skapa en plats där tankar kan bytas mellan land och stad. Vi organiserade Farmers Market två dagar om året, men började snart tänka att det var för lite och blev då lockade av att starta en podcast.

Vad hoppas ni ge lyssnarna?

– Vi vill ge en bild av hur det är att till exempel driva ett lantbruk. Vi vill sprida kunskaper om konsumtion och förhoppningsvis bidra till att folk blir mer intresserade av var deras produkter kommer ifrån, och börjar köpa och stödja närproducerat och ekologiskt. Det finns så mycket fördomar mellan stad och landsbygd. Vi vill skapa en röst mellan dem och försöka bidra till en omvärdering av lantbruket. I dag vill alla ha ett hus vid havet men ingen tänker på att de ska ha mat också. Vi behöver få ut kunskapen, men hur ska vi få det? Branschorganisationer som LRF pratar om det men jag tror inte gemene man aktivt söker sig till den informationen.

– Det jag ser fram emot är att sprida kännedom om närheten till naturen. Just nu tenderar vi att gå över ån efter vatten, vi importerar mycket som vi hade kunnat producera och vi ser potentiella varor som ogräs. Kunskap om vad vi kan använda i naturen behövs spridas, lite som en överlevnadsteknik. Vi vet inte vad som händer i framtiden, och jag tycker att man märker den här oron hos folk. Det finns ett sug efter medvetenhet och en längtan efter att komma nära sitt ursprung.

Fakta: 

3-kaffe med

Första avsnittet av 3-kaffe med kom den 12 april och därefter har ett avsnitt till släppts. Planen är att släppa ett avsnitt ungefär varannan vecka och dessa finns att hitta på www.farmersmarket.se.

Än så länge har de träffat en trädgårdsdesigner som fokuserar på hållbar trädgård och en mjölkbonde. Nästa avsnitt kommer att handla om en grisbonde och kommande yrken är bland annat fiskare och keramiker.

Anna Linton, Marina Evertsson, Lovisa Jacobsson och Jennie Blomkvist kallar sig Farmers crew och de håller i Farmers market (Bondens marknad) som går av stapeln en gång om året på Strömma farmlodge i Tvååker, Halland.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kolag håller fäboden levande

Tillverkning av gammelost, gubbost, halloumi och smör står på schemat under tjänstgöringsveckan på Bastbergets fäbod i Dalarna.

Landets Fria

Lantbrukarnas lönsamhet ökar

Fler lantbrukare än för ett år sedan bedömer sin lönsamhet som god – och fler skulle rekommendera unga att bli lantbrukare.

Landets Fria

Grästorp satsar på lokal mat

Grästorps kommun testar olika sätt att sälja lokalt producerad mat, bland annat en rekoring enligt finsk modell.

Landets Fria

© 2023 Fria.Nu