• Ett antal hyresgäster från Vita Björn är på plats utanför hyresnämnden inför förhandlingarna om Wallenstams renoveringar.
Göteborgs Fria

Vita Björn protesterar mot Wallenstams renoveringar

I två år har hyresgästerna på Vita Björn i Majorna kämpat mot Wallenstams planerade renoveringar med standardhöjande åtgärder som skulle höja hyrorna ordentligt. I dag togs frågan upp i hyresnämnden.

Det blåser kallt utanför tingsrätten i Göteborg där några av hyresgästerna från Vita Björn har ställt upp sig med sin banderoll. De flyttar sig från ingången när personalen ber dem men ser till så att budskapet fortfarande ska synas för de som går genom dörrarna: ”Vi vill ha en stad där alla kan bo” står det.

Snart börjar förhandlingarna i hyresnämnden mellan Wallenstam och det hus som är först ut i renoveringarna av området Vita Björn i Majorna. Av totalt 50 lägenheter i de båda trappuppgångarna är redan 13 tomma då hyresgästerna har flyttat. Av de andra har 24 sagt ja till renoveringar och därmed hyreshöjningar, medan 13 har sagt nej.

– Många har godkänt för att de inte orkar ta kampen eller för att de inte vågar säga nej av rädsla att hamna i konflikt med hyresvärden. Vissa är i en beroendeställning till Wallenstam för att de till exempel behöver byteslägenheter vid skilsmässa, säger Cathrin Wasshede.

Wasshede är en av de fyra hyresgäster från det första huset som berörs och som har kommit till hyresnämnden för att göra sina röster hörda i dag. Med sig har de ett 10-tal grannar som står inför samma sak längre fram.

De tycker alla att det är viktigt att komma hit för att visa att de inte har gett upp, men har samtidigt förståelse för att det är många andra som inte orkar efter två år av diskussioner, samråd och försök till dialog om de stundande renoveringarna och hyreshöjningarna.

– Den här förhandlingen handlar ju om de ska få göra renoveringen eller inte, inte om hyrorna i sig. Men det går inte att skilja dem åt, och det är inte rimligt att vi ska behöva betala högre hyror för att ha säkra elsystem och för nya ytskikt, säger Cathrin Wasshede.

Wallenstam menar att man har lyssnat på hyresgästerna, och förutom att ha infört tre renoveringsnivåer att välja mellan – mini, midi och maxi – har också ett rabattsystem arbetats fram. I dagsläget har man sagt att hyreshöjningen för mini-nivån kommer att hamna runt 11 procent, plus minus fem procent. För de andra nivåerna är det ännu större höjningar. Även om 11 procent inte låter så mycket i jämförelse med vissa andra områden där det pratas om höjningar på upp till 80 procent, är hyrorna på Vita Björn relativt höga från början.

­– Det här har varit ett blandat område, men det kommer det inte att vara längre. Arbetslösa, sjukpensionärer, andra pensionärer, ensamstående med barn… Många kommer att behöva flytta, säger Cathrin Wasshede.

Rabattsystemet går ut på att hyresgästerna också där kan välja på tre olika alternativ, till exempel att få 50 procent rabatt på hyreshöjningen i tio år, att få 30 procent rabatt på höjningen under tiden man har kvar lägenheten eller att under några år trappa upp höjningen.

– Det är ett generöst system, men det skjuter bara upp hyreshöjningarna i ett antal år. Sedan är Vita Björn ett område med höga hyror.

Om en och halv vecka ska hyresnämnden komma med sitt beslut. Men förhoppningarna hos de samlade hyresgästerna från Vita Björn är inte särskilt stora.

– Det känns bestämt på förhand, och mer som ett spel för gallerierna. Det är problematiskt att 99 procent av fallen som tas upp i hyresnämnden döms till fastighetsägarens fördel, säger Cathrin Wasshede.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Hyresgäster ger upp tanken på att ens försöka”

Hyresnämnden gav Wallenstam rätt att höja standarden i det första huset i området Vita Björn trots hyresgästernas protester. De är långt ifrån ensamma ­– hyresvärden får i princip alltid rätt att göra renoveringar.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu