• Förra veckans aktion utanför Vattenfalls kontor i Solna. På onsdag sker en ny aktion.
Fria Tidningen

Stora protester mot Vattenfall väntar

I måndags bekräftade Vattenfall att den tyska brunkolsverksamheten säljs. Nu planeras protestaktioner både i Sverige och Tyskland.

Redan för två veckor sedan rapporterade nyhetsbyrån Reuters att det tjeckiska bolaget EPH är på väg att köpa Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. Då ville inte Vattenfall kommentera affären utan menade att det bara handlade om rykten. I måndags bekräftade det statliga bolaget att de tecknat en affär med EPH och det internationella finans- och investmentbolaget PPF Investments.

”Den föreslagna affären har i dag överlämnats till Vattenfalls ägare, den svenska staten. Affären väntas slutföras inom några månader efter den nödvändiga bekräftelsen från ägaren”, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

Nu planeras stora protester mot försäljningen. På onsdag kommer det genomföras en aktion utanför Vattenfalls huvudkontor i Solna av Climate justice program, som utbildar i och ger stöd till gräsrotsaktivism. Det genomfördes en liknande aktion för en vecka sedan då runt tio aktivister gjorde en die in-aktion. Joakim Andrén, som är tränare och medgrundare av Climate justice program, hoppas att fler kommer delta i dagens aktion.

– Jag hade väntat mig det här men hade ändå hoppats på någon form av anständighet av Vattenfall. Jag blir arg och besviken på beslutet. Men förhoppningen är att påverka den svenska regeringen. Jag står fast vid att det är ett brott som pågår av Vattenfall, mot Parisavtalet och kommande generationer.

Senare i maj väntas stora protester i Lauritz i Tyskland där Vattenfall har sina kolkraftverk. Tusentals aktivister från hela världen väntas resa dit den 12-13 maj för att delta i en stor civil olydnadsaktion. Bakom står den internationella proteströrelsen Break free from fossil fuels som planerar protestaktioner mot olika fossilprojekt runtom i världen under maj månad. Förutom i Tyskland planeras också aktioner i Storbritannien, Turkiet, Kanada, USA, Nigeria, Brasilien, Sydafrika, Indonesien, Filippinerna, Australien och Nya Zeeland.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu