Frankrike kan ändra grundlagen i kampen mot terrorism
Undantagstillståndet som infördes efter Parisattackerna den 13 november ifjol har hittills inneburit tusentals husrannsakningar och hundratals husarrester. Nu föreslår franska regeringen grundlagsändringar som ger polisen utökade befogenheter och innebär att dömda terrorister kan fråntas sitt medborgarskap.
President Hollande och en enad socialistregering föreslog i måndags grundlagsändringar för att underlätta ”kampen mot terrorismen”. Förslaget innebär bland annat att den som har dubbel nationalitet och som dömts för terrordåd på fransk mark förlorar sitt franska medborgarskap. Grundlagsändringarna föreslås också ge polisen utökade möjligheter att göra husrannsakan och slå till utan särskilda förberedelser.
Sedan Parisattackerna den 13 november, då president Hollande deklarerade krig mot terrorismen, råder undantagstillstånd i Frankrike. Undantagstillståndet innebär bland annat att polis och myndigheter kan ingripa lättare och sedan införandet har över 3 000 husrannsakningar och över 400 beslut om husarrest tagits. 51 personer har fängslats.
Enligt Amnesty International har hundratals människor, däribland flera barn, traumatiserats och stigmatiserats av insatserna under undantagstillståndet. Insatserna har också kränkt människors rättigheter.
Människorättsorganisationen har i en ny rapport genomfört 60 intervjuer med människor som utsatts för polisinsatser under undantagstillståndet. Dessa visar på ett mönster där åtgärderna många gånger utförts utan någon förklaring och att det i vissa fall förekommit överdrivet våld.
”De sa att de var poliser, men jag trodde dem inte. Min fru och son fick panik. Så fort de öppnade badrumsdörren slog de till mig i ansiktet och satte handfängsel på både mig och min fru”, berättar Marc som fick sitt hem genomsökt den 17 november.
De intervjuade vittnar också om hur insatserna genomförs på ett diskriminerande och respektlöst sätt och särskilt riktas mot muslimer på grund av deras tro och religiösa utövning snarare än bevis på kriminalitet.
”De slog in dörrarna, kom in i moskén med skorna på och kastade Koranen på golvet”, berättar en medlem av moskén ”La Fraternité” som genomsöktes den 16 november.
John Dalhuisen, chef för Amnestys Europa- och Centralasienavdelning, har svårt att se hur de franska myndigheterna kan argumentera för att de ger ett proportionerligt svar på de hot de möter.
Förslaget om grundlagsändringar och ytterligare en förlängning av undantagstillståndet ska nu behandlas i parlamentet.