• En kvinna lägger sin röst i en vallokal i Madrid. I Madrid krävs 128 000 röster för att en kandidat ska få en plats i parlamentet, medan det i småstaden Soria bara krävs 38 000 röster.
Fria Tidningen

Fler ifrågasätter Spaniens valsystem

Spanska politiker sliter sitt hår för att försöka lösa den röra som uppstått efter söndagens val. Inget parti fick egen majoritet och att bilda en koalitionsregering ser ut att bli svårt. Samtidigt kräver många nu ett rättvisare valsystem.

Utgången av söndagens parlamentsval i Spanien blev som väntat att inget parti fick egen majoritet. Nuvarande regeringspartiet högerkonservativa Partido Popular (PP) förlorade tre miljoner röster och socialdemokratiska PSOE gjorde sitt sämsta val någonsin. De förutpådda möjliga koalitionerna: PP tillsammans med högeruppstickaren Ciudadanos och PSOE med vänsteruppstickaren Podemos, visade sig också bli omöjliga. Ingen av de två ihopslagningarna når heller egen majoritet.

Hur situationen nu ska lösas blir den kommande tidens stora fråga. Olika möjliga koalitioner prövas av medier och experter, men ingen tycks riktigt fungera. PSOE och Podemos når inte upp till majoritet ens tillsammans med vänsterkoalitionen och PP med Ciudadanos når inte heller majoritet tillsammans med något av regionspartierna. Dessutom har ingen yttrat sig om de ens är villiga att samarbeta i regeringsställning med någon av de andra. En bred koalition mellan ärkefienderna PP och PSOE, som tillsammans når majoritet, är dock utesluten.

Ciudadanos partiledare Albert Rivera har tidigare sagt att han inte drar sig för att tvinga fram nyval om det inte går att bilda regering. Premiärminister Mariano Rajoy, vars parti trots många förlorade röster ändå är det största, sa på valnatten att han kommer försöka bilda en stabil regering, men ville inte precisera hur.

Spanien har sedan 1982 styrts av antingen PP eller PSOE som haft absolut majoritet i parlamentet. Kritiker menar att det långa tvåpartisystemet delvis beror på tillämpandet av d´Hondts metod eller heltalsmetoden för att fördela mandaten. Heltalsmetoden är ett sätt att fördela platserna i parlamentet enligt en formel som anses gynna större partier. En av fördelarna med heltalsmetoden är att det leder till större möjligheter att skapa stabila regeringar/parlament, nackdelen är att det kan ses som orättvist då olika många röster krävs för olika partier för en plats i parlamentet. I söndagens val behövde till exempel PP ”bara” 58 000 röster för en parlamentariker, medan det för vänsterkoalitionen krävdes 461 000 röster.

Tillämpningen av metoden har kritiserats flitigt av de två nya partierna Podemos och Ciudadanos och de båda ledarna var heller inte sena med att delvis skylla resultatet på detta på valnatten.

– Valsystemet måste anpassas till verkligheten, sa Podemos partiledare Pablo Iglesias, som kräver att systemet görs om innan man kan börja prata om regeringsbildningar.

Under måndagen lades ett upprop ut på sidan change.org under namnet ”En person, en röst - ändra valsystemet nu”, som vid den här tidningens pressläggning fått över 347 000 underskrifter. ”En person, en röst” (som också blivit en hashtag: #1persona1voto) vänder sig inte bara mot tillämpandet av heltalsmetoden, utan också mot fördelningen av kandidater per valkrets. Fördelningen utifrån storleken på befolkningen i varje stad innebär att det krävs färre röster för att rösta fram en kandidat ju mindre staden är - en röst i en liten stad är alltså betydligt mer värd än den i en stor stad. ”Det är ett odemokratiskt system, värdet av medborgarnas röster bör inte avgöras av befolkningsstorleken”, står det i uppropet där man kräver att systemet omedelbart ändras så att varje röst blir lika mycket värd.

Möjligheterna för vad som nu kan komma att hända i Spanien är oändliga och valet innebar knappast ett slut på kampanjandet – kampen om makten har bara börjat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2025 Fria.Nu