”Det handlar om glädjen till musiken”
Tre musiker från olika delar av världen, som alla har blivit Malmöbor. Genom att visa hur musiken kan vara en källa till möten och samhörighet vill filmaren Carl Moberg ge en motbild till Malmö som problemstad.
På världspremiären av dokumentären Berättelser från Malmö under bar himmel i Pildammsparken på lördag kommer de att finnas på plats med sina instrument och sina band. Nadin Al-Khalidi, Jafar Hasan Aboud och José Pereelanga. De senaste åren har dokumentärfilmaren Carl Moberg följt dem både på och utanför scenen, och skapat en berättelse om minnen av flykt, integration och staden Malmö.
– Invandring har blivit en hetare och hetare fråga i Malmö och det har skrivits mycket negativt. Vi vill visa på de positiva saker som händer. Det handlar mycket om glädjen till musiken, om de möjligheter som finns. Det finns andra som lyfter problem och utmaningar, säger han.
Nadin Al-Khalidi är sångerska i gruppen Tarabband som fått mycket uppmärksamhet både i Malmö och i Mellanöstern. Hon väver ofta in upplevelser både av sin egen och andras flykt i sina texter.
– När jag kom hit för femton år sedan började jag skriva ner min tankar kring flykten, och det blev så småningom till musik. Allt handlar inte ord för ord om sådant jag själv har varit med om, men det visar vad det är som driver mig, säger hon.
Gruppen har fått en stor hit med sången Baghdad choby, som har spelats flitigt i Mellanöstern och många andra delar av världen.
– Det är en enkel melodi med en text om ett par som möts och blir påminda om sin hemstad. När vi spelade den under en konsert i Jordanien nyligen sjöng publiken hela låten utantill efter en strof.
Carl Moberg tror att många tar till sig Tarabband och de andra gruppernas musik just för att de kan identifiera sig med känslorna den förmedlar.
– Den kan dels påminna människorna om vad de lämnat och ge dem hemlängtan, men den förmedlar också en glädje över att kunna ta med sig musiken till en ny plats.
En annan som har tagit med sig musiken till Malmö är José Pereelanga, som kom hit genom sin svenska fru. Han är ursprungligen från Kongo men levde och spelade i Paris under flera år.
– I Malmö ville jag hitta musiker som kunde spela med mig, jag ville ena olika kulturer. Jag startade ett band tillsammans med vänner genom projektet Katapult för mångfald och sen har vi fortsatt spela tillsammans, säger han.
Nu är de aktuella med den nya skivan Varma Kitiko, med sånger på svenska, franska, engelska, kikongo och lingala. Han hoppas att filmen ska ge människor inspiration att satsa på sådant som de mår bra av, oavsett om det är musik eller något annat.
Att musiken kan ena människor från olika bakgrund är något som Carl Moberg tycker sig ha sett under den tid han har följt musikerna.
– Jag hoppas att filmen kan leda till att människorna som ser den också känner samhörighet, oavsett om de kommer från Malmö eller från andra platser.
Berättelser från Malmö visas 8 augusti, kl 22 som en del av Sommarscen Malmö på Pildammsteatern. Efter filmen blir det livemusik med de medverkande grupperna.