Man dog under utvisning från Arlanda flygplats | Fria.Nu
  • Det var under en utvisning från Arlanda på tisdagen som mannen avled, enligt polisen.
Fria Tidningen

Man dog under utvisning från Arlanda flygplats

Man dog efter tumult på planet då han skulle utvisas. ”Personen var fängslad och gjorde motstånd”, säger Johan Mellbring.

Det var i går som mannen fördes från Migrationsverkets förvar i Märsta till Arlanda flygplats för att tvångsutvisas. Tre utrikestransportörer och en inrikestransportör ledsagade mannen upp på planet. Inrikestransportören ska sedan ha lämnat planet och inte varit med vid det ingripande som sedan skedde.

– Väl ombord på planet förlorade han medvetandet i samband med ett ingripande. Han fördes sedan i vår bil till Karolinska sjukhuset, säger Johan Mellbring, chef för Nationella transportenheten, som var de som genomförde transporten.

En källa med insyn säger till Fria Tidningen att det uppstod tumult på planet och att mannen ”bojades för att säkerställa resan”.

– Sedan tuppade han av och var död vid framkomsten till sjukhuset, säger källan.

Johan Mellbring bekräftar att mannen handfängslats.

– Personen i fråga var fängslad och gjorde motstånd mot att sitta ner i flygplansstolen.

Mannen skulle tvångsavisas och ledsagarna var informerade om att mannen inte ville åka, något som i sig inte är något ovanligt, enligt Johan Mellbring.

– De hade den relevanta informationen. Vi hade inte fått några speciella uppgifter från förvaret mer än detta.

Mannen konstaterades död på Karolinska sjukhuset vid 18-tiden i går kväll. Mannen ska inte ha några kända sjukdomar sedan tidigare. Men Johan Mellbring kan inte svara på orsaken till att mannen avlidit.

– Det får den pågående utredningen visa.

Tre utredningar pågår nu om händelsen. Dels en förundersökning av åklagare, som enligt uppgift uppger att det ännu inte finns någon anledning om att delge någon person någon misstanke. Detta efter att de fyra ledsagarna förhördes upplysningsvis i går kväll. Dels en utredning om dödsfallet av polisen och en internutredning inom Kriminalvården. Internutredningen har ännu ingen rubricering.

– Vi tittar på om vi följt de rutiner som finns, säger Johan Mellbring.

Vad kommer hända nu?

– Utredningarna fortgår och vi tar också hand om vår personal, precis som polisen.

Vad tänker du om det som inträffat?

– Det är oerhört allvarligt och tragiskt.

Johan Mellbring vill inte gå in på mannens ålder eller nationalitet eftersom anhöriga ännu inte kunnat underrättas. Polisen söker just nu mannens anhöriga.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu