Energikris skulle leda till svält i Sverige
Utan diesel, mineralgödsel och eldningsolja faller Sveriges livsmedelsförsörjning.
– Vi har byggt oss fast i ett system där vi är helt beroende av fossil energi, säger Ola Pettersson, projektledare på JTI.
För att Sveriges befolkning ska kunna äta sig mätt krävs en aldrig sinande tillgång på fossil energi. Odling, djurproduktion, förädling och transporter – allt drivs i dag med hjälp av fossila bränslen. En ny studie ledd av JTI, Institutet för jordbruk- och miljöteknik, visar att en plötslig energikris skulle leda till att mat blev en bristvara.
– Jag hoppas att det här blir en väckarklocka för myndigheter att ta fram åtgärder för att hantera en akut situation, men också påskynda omställningen generellt för att minska beroendet av fossil energi inom jordbruket, säger Ola Pettersson.
Tre möjliga framtidsbilder där tillgången på fossilt bränsle har minskat med 25, 50 respektive 75 procent har konstruerats och analyserats. I studien är energikrisen något som uppkommer plötsligt på grund av en naturkatastrof eller politiska oroligheter. Därför hinner ingen teknisk utveckling eller förberedelse ske. En 25-procentig förändring skulle kunna hanteras med hjälp av omprioriteringar och effektiviseringar, men vid en halvering uppstår en akut brist på livsmedel.
– Vi har påtalat hur oljeberoendet och matproduktionen hänger ihop i många år och det är därför välgörande att läsa den här studien. Scenariot med 25 procent mindre olja är något vi ligger mycket nära redan nu, säger Martin Saar från Aspo Sverige, en internationell organisation som analyserar och informerar om konsekvenserna av brist på olja.
Resultatet av studien visar att i dag används en mycket stor del odlingsmark till produktion av spannmål som blir djurfoder. Det skulle inte vara möjligt vid en minskning av energitillgången utan då måste det som odlas ätas direkt. Betesdjur som kor och får spås däremot öka. Användningen av maskiner skulle tvingas minska och fler skulle behöva arbeta manuellt inom lantbruket, åkrar skulle läggas i träda och skördarna bli mindre. Priset för en liter diesel har beräknats bli 160 kronor vid scenariot med störst brist på fossilenergi.
– Vi måste börja anpassa oss redan nu. Det är ett dilemma, då omställning till ett ekologiskt jordbruk fritt från olja tar tid. Minst 10 år enligt forskning från SLU. Samtidigt riskerar vi att om sju år stå utan 40 procent av vår oljeimport från Norge och Danmark. Där nåddes oljetoppen redan år 2000 och därefter har utvinningen stadigt minskat, säger Martin Saar.