Med naturen som verktyg och lek
Beatrice Jansson botaniserar bland höstens barnböcker och stöter på trädandar, makabermums och spybollar.
Memmo och Mysen bråkar i vinden
Av: Emma Virke
Förlag: Alvina
Ina och trädandarna
Av: Caroline Röstlund och Jessika Berglund
Förlag: Alvina
Utomhusleken är ofta full av spännande upptäckter. Två bilderböcker som lyckats med att ta tillvara på och berika berättelsen genom utomhusmiljön är Memmo och Mysen bråkar i vinden och Ina och trädandarna. Båda ges ut av Alvina förlag, som också miljömärker sina böcker.
Memmo och Mysen har vi träffat i en tidigare bok, då sökte de efter färger och nu skildrar författaren och illustratören Emma Virke vännernas bråk i höstvinden. När Mysen vill provflyga påsen, som tjänar som drake, suckar Memmo. Mysen får ändå försöka, men trillar och tappar påsen som sticker iväg högt upp i luften. Då blir Memmo arg!
Bilderna viner i vinden och höstrugget går nästan att känna genom bladen när Memmo letar efter Mysen, som blev ledsen och sitter bakom en sten. Träden, svamparna och djuren är med och förstärker känslorna med olika uttryck. Till dånet av havets vågor blir vännerna sams och leker att de är orkaner, tromber och virvelvindar. Utmattade lägger de sig ner för att vila, då ser de påsen som fastnat i ett träd.
I Ina och trädandarna kommer vi direkt in i Inas klassrum där hon har svårt att koncentrera sig på mattetalen. På rasten går hon till sitt träd där trädandarna Hassel, Syren och Vide bor. Tillsammans samlar de skatter som smultron och snäckor. Text och bild är gjorda i ett samspel mellan Jessika Berglund och Caroline Röstlund, som också gett Ina och trädandarna ett gemensamt språk. Med färgstarka tusch- och akvarellbilder lyfts läsaren in i fantasileken som illustreras genom Ina och de roliga och uttrycksfulla trädandandarnas aktiviteter. När klockan ringer och rasten är slut visar det sig att Ina har användning av sina skatter när hon ska räkna.
Min naturbok – fåglar i världen/Min naturbok – djur i skogen
Av: Olivia Cosneau
Förlag: Kabusa
Pysselböcker är ofta ett roligt sätt att lära sig nya saker på. Kabusa ger ut två naturböcker av Olivia Cosneau, en om djur och en om fåglar. Kunskap om hur de olika djuren och fåglarna lever och vad de äter varvas med uppgifter som att färglägga och måla färdigt bilderna.
Mest uppskattat är nog alla klistermärken på djur, bon och bär som ska fästas på rätt plats. Att klistra spybollar från ugglor och horn på hjortar och fylla pelikanens näbb med fisk uppmuntrar till många frågor, som inte alltid har självklara svar.
Det osynliga godiset
Av: Amanda Hellberg
Förlag: Bonnier Carlsen
Det är inte alltid lätt att hitta passande böcker till barn som börjar skolan. Ofta blir det ett val mellan lätt att läsa-böcker och de vars innehåll egentligen riktar sig till något äldre. Att läsa Det osynliga godiset gör att man blir glad. Ett guldkorn av Amanda Hellberg som passar perfekt till åldergruppen, samtidigt som den har ett genomtänkt innehåll med en berättelse som behåller läsarens intresse.
Hedvig bor med föräldrarna, katten Morris och sina syskon, ett tvillingpar och en lillebror, i Villa Månskugga. Tvillingarna lider av ett olidligt sötsug och väntar på farmor, som ska komma med godis. Mamman är tankfull och håller ofta till på vinden där hon testar nya uppfinningar. Pappan lever med drömmen att bli konditor. I huset ryms också Blå Frun, ett försynt spöke, och Farbror Knota, en pigg vålnad från bronsåldern som bor i en moraklocka.
När farmor landar med sin flygande matta har hon med sig en stor säck makabermums. Tvillingarna äter alldeles för mycket muslortar av lakrits och gelékrokodiler, men godiset är ändå långt ifrån slut. Mamman bestämmer sig för att lura dem lite, och gör godiset osynligt, men vet inte var det försvinner. Hedvig bestämmer sig för att hitta det och på vägen avslöjar hon flera hemligheter.