Stoppa Monsantos framfart
Hantering av mat är noga reglerat i dag men flugan i soppan är inte längre det problem som förtjänar vårt fokus – det är ingredienserna i soppan. Det skriver Jimmy Lindsjö från Naturskyddsföreningen i Malmö apropå den internationella demonstrationsdagen ”March against Monsanto”.
Matindustrin har förändrats både snabbt och radikalt under 1900-talet med globalisering, storskalig matproduktion och monopol. Den snabba tekniska utvecklingen drev på den hårda industrialisering som förvandlade både bondgårdar och restauranger till fabriker.
Under hela 1900-talet har det funnits aktörer med intresse av matproduktionen. Till exempel Naturskyddsföreningen och företaget Monsanto. Båda har jordbruk och miljögifter som prioriterade arbetsområden – men där slutar alla likheter. Naturskyddsföreningen är en av de aktörer som försöker få bukt med problem som Monsanto och dess kompisar ställer till med. Monsanto är inte ensamma om att påverka sin omvärld negativt, men få aktörer är så framgångsrika som de är: PCB, Agent Orange, Roundup, aspartam, genmodifierade grödor (GMO) och fröpatent, för att nämna ett urval av de produkter och företeelser som företaget legat bakom.
Men det är inte bara vad de gör utan även hur de gör det: PCB är ett av de giftigaste ämnen människan skapat, men Monsanto vill inte kännas vid eller ta ansvar för skadeverkningarna. Agent Orange användes under Vietnamkriget, och bidrog till dödsfall och missbildningar som pågår än i dag. Giftigheten i Roundup, världens mest använda bekämpningsmedel, har tystats ner, och de grödor som manipulerats att tåla Roundup skapar obalans i ekosystemen. Man köper upp företag men även politiker och tjänstemän för att olja sin verksamhet, så även i Sverige. Dessutom framkallar företaget en hård press och ett beroende hos bönderna med frön som inte kan kontrolleras eller ägas av bönderna själva.
Samtidigt har Monsanto lyckats marknadsföra sig som en lösning på svält och miljöproblem, vilket oberoende forskare och många andra inte håller med om. Och som grädde på det giftiga moset blir Monsanto nästa vecka tilldelade det (tidigare) prestigefyllda World food prize.
Det är inte så konstigt att matindustrin ser ut som den gör i dag. Vad som däremot känns konstigt, är att vi inte vet mer och bryr oss mer om en av de viktigaste sakerna i våra liv – som vi dessutom tar för givet ibland. Medvetenheten om vår mat är otroligt viktig! Till skillnad från alla prylar vi köper (som också påverkar hälsan och miljön) kan vi inte välja bort mat. Vi får heller inte slarva med kvaliteten på maten. Vill vi betala bonden i dag eller sjukhuset imorgon?
Vi har aldrig betalat så lite för mat som vi gör i dag – vilket bidrar till globala hälso- och miljökostnader. Och att ekomat alltid är mycket dyrare, är en myt. Var man handlar har också betydelse – varför inte handla direkt av bonden om man har möjlighet.
Så vad ska vi göra? Alla myndigheter och politiker är förstås inte köpta, men de jobbar långsamt. Så det bästa du kan göra är att ta en väg som är både snabbare och enklare:
Ät ekologisk mat (mer och bättre näring, mindre gifter, ingen GMO).
Ja, det var det hela. Du och miljön mår bättre, och du stöder ekobönder istället för Monsanto.
Men det finns förstås mer man kan göra:
Prata med vänner och bekanta om detta.
Fråga i butiken varför de inte skyltar med vilken mat som innehåller gifter eller GMO.
Fråga politikerna varför de inte agerar kraftfullt (det är snart val).
Visa vad du tycker i sociala medier, och IRL på lördag i en demonstration nära dig.
Det är inte svårt för oss som privatpersoner att göra dessa val, men näringslivet och politikerna måste också ta sitt ansvar. Vad ska till för att höja medvetenheten om de negativa effekterna av den ljusskygga delen av matindustrin, och agera därefter? Inte prata. Agera!
Hellre flugor än gifter i min mat, tack.
Demonstration nu på lördag
I dag, lördag (12 oktober), anordnas det demonstrationer världen över mot agrokemiföretaget Monsanto. Bland annat i Köpenhamn. För den som vill ha sällskap dit möts en grupp från Naturskyddsföreningen klockan 13:00 på centralstationen i Malmö.