• Barn som växer upp i glesbygd går generellt sätt mycket mindre tid på förskolan än barn i storstäderna.
Landets Fria

Storstadsbarn tillbringar mer tid på förskolan än glesbygdsbarn

Hur långa dagar barn går på förskolan varierar stort över landet. Genomsnittstiden skiljer sig med 13 timmar per vecka mellan Överkalix och Solna.

Barn som växer upp i storstadsregionerna är generellt mycket mer på förskolan än barn på mindre orter och på landsbygden. Överkalix är den kommun där närvarotiden är allra lägst. Här är barnen på förskolan i genomsnitt 23 timmar i veckan.

– Det är inget som vi har tänkt på att det skulle vara något särskilt med, men det är klart att vi har många barn som far hem vi två, tre på eftermiddagen, säger Ann-Sofie Landin, rektor för förskolorna i Överkalix.

Förskolebarnens i Överkalix 23 timmar i veckan kan jämföras med rikssnittet på 31 för barn i åldern ett till fem år. Siffrorna har tagits fram genom en enkätstudie med 227 000 föräldrar under hösten 2012 och publicerades i förra veckan av Skolverket.

Förutom Överkalix sticker Värmlands län ut med flera kommuner med barn som är mindre på förskolan, omkring 25 timmar i veckan. Det står i skarp kontrast till Stockholmsregionen där många kommuner ligger på ett genomsnitt på 35 timmar per vecka.

– Vi har inte analyserat exakt varför skillnaderna är så stora mellan stad och landsbygd, säger Åsa Nordström, ansvarig för undersökningen hos Skolverket.

Däremot visar studien att tiderna som barnen är på förskolan följer direkt av föräldrarnas arbete. Föräldrar med barn jobbar två timmar mer i veckan idag än 2005 och lika mycket har barns genomsnittliga närvaro i förskolan ökat under samma period.

– Det är klart att i storstäderna tillkommer även mer pendlingstid än på mindre orter vilket också förlänger barnens dagar på förskolan, säger Åsa Nordström.

Rektor Ann-Sofie Landin ser att många småbarnsföräldrar i Överkalix väljer att jobba deltid. Men också att det ofta finns ett stort nätverk kring barnen som ställer upp för att de ska kunna få vara en större del av sin tid hemma.

– Jag är förstahandsalternativ att rycka in för mitt barnbarn och eftersom jag bor ett par minuter bort är det ofta lätt att lösa. Så är det för många här.

Men Överkalix är också en kommun där många är barn till arbetslösa och bara har rätt till 15 timmar förskola per vecka. Överlag har reglerna blivit mer tillåtande och på flera platser i landet får barnen gå upp till 30 timmar, vilket också är en förklaring till de stora skillnaderna i förskoletiden.

– Det har inte vi diskuterat, säger Ann-Sofie Landin.

Det är praktiska frågor som ekonomi, arbetstider, pendlingsavstånd och tillgång till ett socialt nätverk som styr hur mycket barn är på förskolan. Beroende på var i landet barn bor kan det skilja på över tio timmar i hur mycket tid de tillbringar där. Hur det påverkar barnen i framtiden är inget som undersökts närmare, trots att förskolan idag fått ett tydligare pedagogiskt uppdrag. På Skolverket finns inte den kunskapen och enligt Sven Persson, professor i pedagogik vid Malmö Högskola saknas helt forskning kring vistelsetider på svenska förskolor.

– De studier som gjorts pekar istället på att vid ju tidigare ålder som barn börjar förskola desto bättre, säger han.

I Överkalix där barnen vistas minst tid på förskolan sett till hela landet tror rektor Ann- Sofie Landin att det viktigaste är att barnen kommer, men att antal timmar i veckan spelar mindre roll.

– Barnen får omsorg och ett lärande när de är här och sedan löser familjen de så att de får vara hemma också. Inte för att förskolan är dålig utan för att man vill det. Det tror jag inte är någon nackdel.

Fakta: 

Antal timmar/vecka på förskola för barn 1–5 år

Överkalix 23, Munkfors 24, Ludvika 25, Växjö 28, Skellefteå 28, Norrköping 29, Umeå 30, Gotland 31, Uppsala 32, Trosa 34.

Källa: Skolverket, Föräldraundersökningen 2012
Läs hela undersökningen på www.skolverket.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Allt fler elever per klass

Skolklasserna i Stockholm har blivit större och de ökar allt snabbare. Värst är det i förskoleklasserna.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu