Fria Tidningen

Krav på granskning efter registeravslöjande

DN:s avslöjande om polisens register med tusentals romer har skapat starka reaktioner. Nu kommer fler krav på att uppgifterna granskas.

Efter Dagens Nyheters avslöjande om att polisen i Skåne har ett register över tusentals romer har flera myndigheter meddelat att de kommer granska fallet. Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, som har tillsyn över polisens hantering av personuppgifter, har redan börjat titta på ärendet och besökte igår polisen i Skåne. Samtidigt har Skånepolisen lämnat in en anmälan till polisens internutredningar, Riksenheten för polismål, som har inlett en förundersökning. Även Diskrimineringsombudsmannen, DO, har inlett en utredning kring uppgifterna och ska nu kontakta Datainspektionen, JK och Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden för samråd om hur de olika myndigheterna ska hantera frågan.

Men nu kommer också krav på fler granskningar. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt vill att en granskningskommission utreder vad regeringen har känt till om polisens registrering. Han menar att det är viktigt att man också granskar det politiska ansvaret. Samtidigt kräver EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) att EU-kommissionen tillsätter en utredning för att se om polisens registrering bryter mot EU:s regelverk. Även EU-parlamentarikern Mikael Gustfasson (V) begär att frågan ska upp för debatt nästa gång parlamentet träffas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu