Doroteaupproret är frustrerade över landstingspolitikernas beslut att ändra i formuleringen på valsedlarna så att endast Doroteas sjukstuga och Åseles ambulans berörs av folkomröstningen.

Västerbotten röstar om sjukvårdens framtid

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Den 8 september genomförs folkomröstningen om den nedlagda sjukvården i Västerbottens län. Men Doroteaupproret är frustrerade över hur frågan har hanterats av landstingspolitiker.

Inrikes
Doroteaupproret

I ett försök att få till stånd en folkomröstning om neddragningarna inom sjukvården i länet startade delar av Doroteaupproret Folkinitiativet för ett levande Västerbotten. Målet var en ny förordning om större satsningar på sjukvården i länet. Bland annat ville man återinföra primärvårdsjouren och de avvecklade vårdplatserna på sjukstugan i Dorotea samt återställa ambulansen till Åsele. Under sommaren och hösten 2012 lyckades de samla in 24 801 namnunderskrifter runt om i Västerbotten. Namninsamlingen sågs som en stor seger för aktivisterna i Doroteaupproret. Särskilt med tanke på att Dorotea kommun har mindre än 2 800 invånare och Åsele lite under 3 000.

Men segeryran har blandats med frustration och besvikelse efter landstingspolitikernas beslut att ändra om i formuleringen på valsedlarna. Nu berörs endast Doroteas sjukstuga och Åseles ambulans av folkomröstningen.

– Vi har alltid kämpat för hela Västerbottens sjukvård, säger Simone Granberg, en av initiativtagarna till Folkinitiativet.

Hon menar att politikerna försöker spela ut kommunerna mot varandra.

– Hur många kommer att rösta om det bara gäller Dorotea och Åsele och alla andra kommer få betala?

Valformuleringen har överklagats till förvaltningsrätten. Folkomröstningen ska genomföras den 8 september i år.

Men misstänksamheten mot landstingspolitikerna är stor bland Doroteaupprorets aktivister. Tidpunkten för valet har lagts samtidigt som första veckan av älgjakten.

– Alla som känner Västerbotten vet att älgjakten är helig, det finns industrier och företag som går på halvfart. Hur ska vi få 50 procent av befolkningen att rösta?

Fria Tidningen